Så ska Bun:s miljard- budget balanseras
Barn- och utbildningsnämndens verksamhet omsätter över 1 miljard kronor och innefattar över 100 skolor, 16000 elever och 2300 anställda.I går ägnade nämnden timmar åt att diskutera miljonunderskottet år 2003. Med väl valda investeringar, neddragningar och fördelning av tillgängliga medel, hoppas man kunna skapa balans i budgeten för 2004.
Barn- och utbildningsnämnden omsatte år 2003 över 1 miljard kronor33 procent av Gotlands kommuns totala omsättningoch innefattar 46 förskolor, 49 grundskolor, 5 gymnasie- och vuxenskolor samt 13 särskoleplatser. Fjolårets resultat: Ett underskott på närmare 8 miljoner kronor.
I går diskuterade nämnden hur vårens budget ska balanseras. Mötet ägde rum på Kräklingbo skola, som gavs tillfälle att redovisa förslag till utbyggnation för samordning med Östergarns skola. Beslut i frågan fattas av nämndens arbetsutskott den 31 mars.
Samtliga områdesansvariga rektorer i områden som visat underskott hade bjudits in. De redovisade nuläge och vidtagna och planerade åtgärder. Enligt Bun:s ordförande Brittis Benzler (v) gav diskussionerna ett bredare beslutsunderlag.
Vi ser att vi kommer att behöva vidta åtgärder ganska omedelbart för att få bokslutet för 2004 i balans.
Informationen kommer att diskuteras ytterligare inför planerat beslut på nästa Bun-möte den 31 mars. Då kommer det också de planerade åtgärderna att konkretiseras.
<span class=MR>Stora investeringar</span>
Investeringsbudgeten för 2004 är på 41,9 miljoner kronor. Beslut om satsningar på Lännaskolan, Endre skola och förskolorna i Öja, Endre och Fole fattades i december. I går fastställdes resterande fördelning.
Exempelvis ska Tjelvarskolans verksamhetsanpassning fortsätta, för 2 miljoner kronor. Sex förskoleavdelningar får 900000 till utrustning, Kulturskolan får 150000 till nya instrument och till IT-investeringar avsätter man 1800000 kronor.
Totalt 5 miljoner läggs på "övriga bygginvesteringar/anpassningar och säkerhetsutrustning". Formuleringarna innefattar bland annat handikappanpassning, om- och tillbyggnationer och åtgärder av inom- och utomhusmiljöer på skolor och förskolor.
Det händer saker hela tiden, varje hösttermin kommer det elever med särskilda behov som vi måste avsätta pengar till. I bland måste man också förändra något av säkerhetsskäl, säger Benzler.
<span class=MR>Mer lekplatspengar</span>
De 5 miljonerna ska även frigöra mer utrymme för åtgärder på lekplatser. Tidigare har man tvingats ta bort lekredskap som inte uppfyller alla säkerhetskrav, utan att kunna ersätta dem. Nu ska man slippa hamna i den situationen, hoppas Benzler.
Inget är egentligen så farligt för barn som en skolgård där man inte kan göra något.
Det väntade beslutet om fördelningen av Wärnerssonpengarna, ett statsbidrag som är tänkt att öka personaltätheten i landets skolor, sköts däremot fram till nämndens arbetsutskotts möte den 3 mars.
Årets förändring av grundskolans elevbidrag har inneburit att mer pengar satsats på yngre skolbarn. Nu ska högstadieskolorna kompenseras med Wärnerssonpengar.
Enligt Benzler vill man utreda fördelningsfrågan ytterligare innan man fattar beslut. Dels finns viss osäkerhet kring delar i förvaltningens förslag, dels vill man gå igenom rektorernas redovisning på gårdagens möte.
Vi har en oerhört ansträngd budget och Wärnerssonpengarna är de enda som inte redan är låsta i fast organisation.
<span class=MR>Krispaket planeras</span>
Den ekonomiska situationen har också föranlett Bun att be förvaltningen förbereda ett ännu odefinierat "krispaket", som en sista möjlig åtgärd för att få balans i budgeten.
Investeringsbudgeten tas upp i de kommunala budgetförhandlingarna i mars.
I går beslutade Bun dessutom att döpa två lokaler i kvarteret Solrosen. Före detta Säveskolans aula heter nu Säveaulan och biblioteket i Richard Steffengymnasiets nya byggnad heter Sävebiblioteket.
<span class=MR>Medborgarinformation</span>
Nämndledamoten Solveig Artsman (m) har skrivit en motion om medborgarinformation. Hon vill att dels att en informationsplan upprättas om hur information ska ske till medborgarna vid en eventuell förändring av antalet skolor.
Hon vill dessutom att information om rätten och möjligheten att bilda friskolor ska ingå i planen.
Bun ansåg dock motionen besvarad i och med att den redan fastställda informationsplanen redovisades och menade att "Det kan inte vara en kommunal uppgift och inte heller försvarbart [...] att kommunen aktivt ska tvingas arbeta för att det skapas fler skolenheter i stället för färre, när organisationsförändringen orsakas av att det finns allt för litet elevunderlag".
Åtgärder. Bun:s ordförande, Brittis Benzler (v), menade i går att man kommer att behöva vidta omedelbara åtgärder för att balansera budgeten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!