Så ska de komma på fötter igen
Det här året har proklamerats som det europeiska handikappåret. GA kommer därför att under året berätta lite mer än vanligt om olika funktionshinder och om vilken hjälp och stöd som samhället kan ge. I dag handlar det om psykiskt funktionshindrade, som hjälps genom så kallad öppen verksamhet.För några år sedan, i samband med psykiatrireformen, startades på Gotland projekt med öppen verksamhet för att hjälpa psykiskt sjuka, med både psykiska och sociala problem, att komma på fötter igen.
De psykiskt sjuka som kommer till den öppna verksamheten kallas för besökare. Hela norra Gotland är upptagningsområde för Bråtet i Slite. Men man har även besökare från Visby. Måndag, onsdag och fredag har man öppet. Men kontakten finns också på tisdagar och torsdagar. Då ger personalen besökarna hemstöd och kommer hem till deras lägenheter.
Vi har omkring femton besökare. Men det finns säkert lika många till, som skulle må bra av att komma hit, säger en av de fyra anställda, Maud Hultqvist.
Men sekretessbestämmelser gör att man inte vet vilka som skulle behöva hjälp. Därför försöker man genom samarbete med psykiatrin, försäkringskassan, socialtjänsten och RSMH, riksförbundet social och mental hälsa, att söka reda på dem som behöver hjälp.
En av huvudpunkterna i den öppna verksamheten är att besökarna äter lunch på Bråtet. Man får även hjälpa till med matlagningen. Det brukar också bli fika ihop med dagcentret i Slite. Till Bråtet kan besökarna också ta med sig tvätt och kläder som behöver lappas och lagas.
De som inte kan ta sig till fots till Bråtet hämtas med en minibuss. Det finns besökare som exempelvis bor i Fårösund, Halla och Norrlanda. Men de flesta bor i Slite. Besökare finns även från Visby
Mat och fika är förstås bara en del av verksamheten. Den gamla gymnastiksalen har man delat upp i olika rum, bland annat med hjälp av skärmar.
Sedan finns möjlighet till biljard, pingis, jobba med datorer, plantera växter, klä om möbler och inte minst, prata. Sedan ordnar man orienteringskurser. Besökare har varit på datakurs hos Röda korsets Kupan i Slite. Vattengympa inne på Korpen i Visby ingår också i aktiviteterna.
Det är besökarna som styr vad de vill göra. En gång i månaden har vi ett husmöte, då de för fram sina önskemål, berättar Maj-Gun Stenmark.
En dag i veckan kommer Anna-Lena Claésson, skötare på psykiatrins öppenvårdsmottagning på Länna i Visby. Besökarna slipper åka in till Visby. i stället kommer hon till Bråtet med mediciner och för att ge stöd.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!