Så ska de locka barnfamiljer till hotade skolorterna

För några år sedan hotades flera gotländska skolor av nedläggning och framtiden är fortfarande oviss. Nu har Gubis beviljats knappt fyra miljoner i stöd för ett projekt som ska locka fler barnfamiljer till socknarna.

En av skolorna som hotades av nedläggning i regionens stora skolutredning var den i Stenkyrka. Nu är socknen en av två utgångspunkter i Gubis nya projekt.

En av skolorna som hotades av nedläggning i regionens stora skolutredning var den i Stenkyrka. Nu är socknen en av två utgångspunkter i Gubis nya projekt.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2022-11-28 07:02

Under tre år har Gubis, Gotländska utvecklingsbolag i samverkan, fått i uppdrag av Region Gotland att driva ett platsutvecklingsprojekt med utgångpunkt i två gotländska skolorter. Den ena skolorten är Stenkyrka, med upptagningsområde Martebo, Hangvar, Hall, Tingstäde och Lummelunda, samt Kräklingbo med upptagningsområde Östergarn, Gammelgarn, Ala och Anga.

– Uppdraget grundar sig i skolutredningen, som gjordes för några år sedan. Syftet är att stärka de här orterna vars skolor varit nedläggningshotade. Men vår förhoppning är att ta fram ett underlag och lösningar som funkar över hela Gotland, säger Gubis ordförande, Kristina Olsson.

undefined
”Projektet riktar sig främst mot barnfamiljer, men vi behöver bli fler över huvud taget”, säger Kristina Olsson, ordförande i Gubis.

För att lyckas bevara skolorna är nytillväxt av fast boende, framförallt barnfamiljer, A och O. Den når man, menar Gubis, genom att bygga mer bostäder landsbygden och öka attraktionskraften. Det är också viktigt att se till att den lokala samverkan fungerar, att det finns en ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling och att kommunal och kommersiell service fungerar.

– Projektet riktar sig främst till barnfamiljer, men vi behöver bli fler över huvud taget, säger Kristina Olsson.

Gubis består ju, som namnet avslöjar, av flera utvecklingsbolag och i det här fallet är det Lustkusten Utveckling AB, som håller till i Stenkyrka, och Nygarn Utveckling AB, som finns på Östergarnslandet, som håller i trådarna. Projektet finansieras av och i samarbete med Region Gotland, som går in med 1,3 miljoner kronor i tre år, alltså totalt 3,9 miljoner.

– Det är viktigt att pengarna verkligen gör nytta. Hittills har vi lyckats med mycket på kort tid, konstaterar Kristina Olsson.

En idé de kommit igång med är inflyttningsservice.

– Regionens inflyttarbyrå lades ner för några år sedan och efter det har det inte funnits någon motsvarighet. Då sa vi att vi testar att ha en sådan service under de här tre åren.

undefined
Förslaget om en nedläggning av Stenkyrka skola kom som en chock för föräldrar i Stenkyrka. Émilie Brannestam (med sonen Jonathan) och Robert Nyberg (med dottern Tilda) var två av föräldrarna som engagerade sig för att rädda kvar skolan.

Kristina Olsson vill passa på att skicka en eloge till regionen som vågar leja bort det är projektet.

– Det här är något nytt som aldrig testats tidigare, att regionen låter någon annan driva projekt åt deras räkning. Där var politikerna i den förra majoriteten modiga som beslutade om det här. Vi har fått väldigt bra gensvar från både politiker och förvaltning, säger hon och avslutar:

– Både vi och de inser att vi behöver tänka nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!