I många av de mindre livsmedelsbutikerna på landsbygden blir det ofta trångt när befolkningen på ön ökar kraftigt under sommarmånaderna. En vanlig högsäsong skapar detta inga större problem mer än själva trängseln i sig själv, men under rådande coronapandemi, med rekommendationer om fysisk distansering, kan sommaren bli en stor utmaning för butikerna.
Torgny Pettersson, som är butikschef för Ica Nära Sudrets Livs i Havdhem, säger att kan bli rejält trångt i butiken under främst juli och augusti.
– Den här butiken är ju, precis som många andra på landsbygden, inte jättebra anpassad för att hålla avstånd. Det blir snabbt ganska trångt om det är mycket folk som uppehåller sig på ett och samma ställe i butiken, säger han.
Torgny Pettersson säger att en lösning för att hjälpa kunderna att hålla avstånd är att använda någon form av inslussningssystem, något man redan provat på Ica i Havdhem.
– Vi testade det lite under midsommar, och jag kan säga redan nu att det kommer att bli aktuellt även senare i sommar. Då hade vi en skylt utanför där det stod att dörren kan vara låst, och att vi släpper in kunder efterhand.
Verkade folk ha förståelse för den åtgärden?
– Jo, överlag tycker jag att de hade det, även om det såklart fanns folk som "smet" in när vi öppnade dörren för att släppa ut folk.
Torgny Pettersson konstaterar att sommaren 2020 kommer att bli väldigt annorlunda jämfört med andra år, något som även Klara Blochmann, butikschef på Ica Nyströms på Fårö, skriver under på.
– Sommaren kommer att bli en utmaning, och det krävs både från vår sida och från kunderna att man har förståelse för varandra, säger hon.
Den som varit på Ica Nyströms en solig sommareftermiddag vet hur köerna kan ringla sig genom stora delar av butiken. Klara Blochmann säger att man i år ännu inte behövt vidta några åtgärder för att undvika trängsel i butiken, men att man är förberedd och att man inte utesluter att stoppa flödet in om det kommer för mycket folk.
– Vi har olika åtgärder att använda oss av, men vi har inte satt in dem ännu, och vi vet inte heller när det kan bli aktuellt. Men blir det för mycket folk så måste vi ju exempelvis stoppa flödet in.
Vad gör ni mer för att hjälpa folk att hålla avstånd?
– Vi har bland annat uppmanat folk att inte handla i grupp, och vi har även lagt ut tider att handla när det är färre personer i butiken. Förutom det så plockar vi också ihop matkassar till dem som inte vill eller kan gå in i butiken.
Peder Fohlin, ägare till Krampbroboden i Fole, menar att hans butik inte har samma problem med trängsel som många av hans kollegor på landsbygden i och med att den inte ligger vid någon "turistort". Trots det säger han att det periodvis kan bli trångt i den lilla butiken under de mest intensiva veckorna.
– Det är främst på eftermiddagarna, mellan klockan 16 och 18, som vi har störst tryck här i butiken på somrarna, säger han.
Även på Krampbroboden har man satt upp skyltar och lappar med uppmaningar till kunderna att hålla avstånd och inte handla i större sällskap. Peder Fohlin utesluter inte heller att använda sig av någon form av inslussningslösning om det skulle behövas.
– Skulle det bli väldigt mycket folk får man väl på något sätt säga till kunderna att vänta utanför och sådär. Man får lösa det tillsammans helt enkelt.