Så ska hästsjukdomen kvarka stoppas på Gotland

Mellan 3 och 9 maj uppmärksammas hästsjukdomen kvarka extra mycket av bland annat Länsstyrelsen på Gotland med kampanjen "Stoppa Kvarkan".

Kvarka är en smittsam sjukdom som drabbar hästar och kan ställa till långvariga bekymmer för både hästarna och de verksamheter där de ingår. Bilden är en arkivbild.

Kvarka är en smittsam sjukdom som drabbar hästar och kan ställa till långvariga bekymmer för både hästarna och de verksamheter där de ingår. Bilden är en arkivbild.

Foto: Jörgen Auer/ Arkiv

Gotland2021-05-04 15:01

Kvarka är en luftvägssjukdom hos hästar som orsakas av en bakterie och kan sätta hela stall av hästar i långvarig isolering med påtagliga besvär för både hästar och berörda hästverksamheter. Därför arrangeras kampanjen "Stoppa Kvarkan" första veckan i maj. Det är första gången Sverige är med i kampanjen, som har sitt ursprung i England.

– På Gotland har vi haft enstaka fall av sjukdomen de senaste tio åren, men det kan ändras snabbt med tanke på att hästar nu för tiden reser en del och att en del hästar köps med okänd smittstatus, säger Agneta Karlsson Norström, Gotlands länsveterinär i ett pressmeddelande.

I Sverige drabbas i genomsnitt 1-2 stallar i veckan av kvarka. Ofta kommer smittan in med importerade hästar. De hästar som får kvarka får ofta feber, näsflöde, tung andning, nedsatt foderlust och svullna lymfknutor som ofta utvecklas till bölder. Sjukdomen är besvärlig att bli av med från de stall som drabbas.

Målet med kampanjen, som i Sverige leds av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är att sprida kunskap om sjukdomen och få människor att prata om kvarka. Genom att ersätta okunnighet och rädsla med kunskap och trygghet i hur smittan kan stoppas hoppas man att färre djur ska drabbas av sjukdomen.

kampanjens hemsida kan man varje dag under kampanjens gång lära sig mer om kvarka, hur man både kan skydda sina hästar och vad man gör om ens häst visar tecken på att vara smittad. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!