Förra veckan gick Gotland mot rikstrenden och registrerade ett minskat antal fall av covid-19. Men det kan snabbt vända i och med mer åkande till och från ön under julhelgerna.
– Vi vet inte riktigt varför vi ligger bättre till, det kan bero på att många gotlänningar tagit sprutorna och att vi har lite avstånd till resten av landet. Men nu kommer man byta virus med varandra och vi är beredda på en ökning, säger Sven Montelius som är biträdande smittskyddsläkare på Region Gotland.
För att undvika skenande smittspridning är det enligt Sven Montelius viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Fullt vaccinerade kan träffas och fira en traditionsenlig jul. Men för den som inte tagit minst två sprutor gäller strängare regler.
– Man ska inte åka och hälsa på äldre släktingar om man är ovaccinerad. För de löper större risk att bli svårt sjuka även om de är fullt vaccinerade. Så du som är ovaccinerad ska avstå från att träffa äldre över 70 och personer i riskgrupp. För de som är ovaccinerade av medicinska skäl eller barn är det dock okej enligt rekommendationerna.
Hur ska fullvaccinerade mormor tänka om att fira jul med ovaccinerade barnbarn?
– Är de under 18 så gäller inte rådet om att undvika kontakt. Enligt rekommendationerna funkar det så länge barnbarnen mår bra, och har man fått sin tredje dos så har man gott skydd mot både smitta och svår sjukdom. Men en liten risk finns det förstås.
Kan vaccinerade fira som vanligt?
– Om alla är vaccinerade och symptomfria så går det fint. Då kan och ska man få fira som det var tänkt. Alla som tagit minst två sprutor räknas som vaccinerade. Men upplever man minsta besvär från luftvägarna eller annat som kan tyda på covid-19 ska man isolera och träffa så få som möjligt. Och man ska lämna prov vare sig man är vaccinerad eller ej.
Räcker det att göra ett snabbtest innan julbordet?
– De är inte lika säkra som PCR-test. Speciellt inte om man gör dem själv. Men snabbtesten är mer tillförlitliga när de utförs av utbildad sjukvårdspersonal. Generellt kan man lita mer på positiva test än negativa, säger Sven Montelius.
Hur allvarlig är den nya mutationen omikron?
– I Sydafrika verkar den vara betydligt mer smittsam än andra varianter, men inte riktigt lika farlig. Samtidigt har de en betydligt yngre befolkning än vi i Europa och blir inte lika sjuka. Så hur hårt omikron slår här vet vi inte än. Inga fall har registrerats på Gotland än, men det tar en vecka att få svar efter att det positiva testet skickats på analys. Så vi är beredda på att mutationen kommer hit.
Hur effektiva är vaccinen?
– Man har mest testat på två doser och vaccinet skyddar mot svår sjukdom med 80 procent, fortfarande efter sex månader. Skyddet mot smitta är då 40 procent. Med tredje dosen kommer det bli betydligt bättre.
Varför måste man ta sprutorna om och om igen?
– Det är olika vid olika vaccin och sjukdomar. Vissa vaccin håller livet ut, andra måste man förnya. Ett influensavaccin har effekt i ett halvår. Virus ändrar sig och muterar hela tiden. Då kan effekten avta. När man är äldre får man dessutom sämre immunsvar på vaccin, säger Sven Montelius.