Arbetet med att öka grisproduktion på Gotland startades först 2018. Men stoppades då av torkan. Året efter bröt afrikansk svinpest ut i Kina, som spridits till Europa.
– Det finns en stor nervositet om vad som händer om afrikansk svinpest får fäste i Tyskland och Danmark som är stora producentländer, säger Fredrik Sundblad, platschef på Gotlands slakteri.
Gotlands Slagteri tillsammans med grisuppfödare, Region Gotland och Länsstyrelsen har startat ett projek för att underlätta processen för personer som vill göra nybyggnationer eller satsa från början på grisproduktion. Cecilia Hagberg från forskningsinstitutet Rise är projektledare.
– Hon kommer hjälpa oss söka finansiering, ta fram en handbok till dem som vill satsa, typritningar på grisstall, checklistor och orda med studiebesök hos befintliga grisproducenter för inspiration och samarbete, säger Fredrik.
I första hand riktar sig projektet till dem som redan har en befintlig grisproduktion. Men även de som inte har det och skulle vilja satsa.
– Vi behöver få in nytt blod i kåren, dels pågrund av åldersstrukturen. De hade varit jätteroligt om personer som kan tänka sig att satsa hänger på projektet, och allra helst yngre personer.
En slaktgrisproducent i Vänge och Viklau som funderar på nya stallösningar och nybyggnation är Olof Ahlby.
– Jag tror att det här är långsiktigt bra för vår nästa generation, och det är viktigt att vi bibehåller livsmedelsproduktionen på Gotland, säger Olof Ahlby.
2019 levererade han 6000 grisar till slakteriet. I satsningen vill han framförallt uppgradera de befintliga stallarna för att kunna öka årsproduktionen.
– När man ska göra en satsning känns det tryggt att flera betydande aktörer ser en långsiktig plan och att alla går åt samma håll, säger Olof Ahlby.
Idag produceras ungefär 65 000 slaktgrisar per år på Gotland. Gotlands Slagteri har en slaktkapacitet på 120 000 -130 000 grisar. Förhoppningen med projektet är att öka produktionen med 20 000 grisar, och gärna fler.
– Det blir hela tiden färre lantbrukare med större enheter, och det skapar en större känslighet. Det gäller att få hela näringen att inse att det här är en bra möjlighet just nu, säger Fredrik Sundblad.