Nötkreatur rapar och pruttar som en naturlig del av matsmältningsprocessen. Därmed släpper de ut växthusgasen metan. Fem procent av de totala växthusgasutsläppen i världen beräknas komma från nötkreatur, så insatser för att minska raparnas och fisarnas påverkan har efterlysts.
Förra året genomfördes ett pilotprojekt på Gotland. Tio ungtjurar fick under tre månader sitt foder utökat med cirka 100 gram per dag av den röda algarten Asparagopsis. Resultaten visade att djurens metanutsläpp i snitt minskade med 80 procent.
Försöken, som sker i samarbete med Ejmunds gård, har fortsatt i år. Den här veckan börjar försäljningen av kött från djur som fått tillskott av alger. Dock inte på Gotland, utan en begränsad mängd kommer att finnas i butiker i Stockholmsområdet. Det säljs med varumärket ”Lome”, som står för ”Low on Methane”.
Tillskott av alger har visat sig ge så bra resultat att Protos (som bildades genom en sammanslagning av Gotlands Slagteri och Svenskt butikskött förra året) är överens med tillverkaren Volta Greentech om att utöka samarbetet. Överenskommelsen omfattar leverans av alger till upp emot 1 000 nötkreatur per år under fem år.
– Samarbetet kommer att ske med flera lantbrukare på Gotland. Vi håller på att se vilka gårdar som kan ingå, säger Protos vd Thomas Östlund.
Protos har tidigare deltagit i projekt för att minska klimatavtrycket. 2018 inleddes ”Fossilfritt kött” i samarbete med LRF, Region Gotland och Tillväxtverket. 13 gårdar deltog i projektet, där målet var att så många som möjligt av gårdens maskiner skulle övergå till att använda förnybara bränslen.
Projekten med att göra gårdarnas maskiner fossilfria och det senaste med tillskott av alger visar att det går att minska klimatpåverkan från köttproduktionen. Det är dock insatser som innebär dock att köttet blir dyrare.
– Det finns alltid en begränsning i hur mycket dyrare det får lov att bli, men samtidigt finns det en marknad för medvetna kunder som vill minska klimatpåverkan, säger Thomas Östlund.
Volta Greentech har en pilotanläggning för tillverkning av alger i Lysekil. Bolaget räknar med att i år ha en fabrik klar, med en kapacitet på cirka 50 ton årligen. Volta Greentech har satt som mål att eliminera alla metanutsläpp från kor till 2050. För att klara klimatomställningen för alla nötkreatur i världen krävs dock en årlig produktion om tio miljoner ton alger.