Så ska gotlänningarna få råd att bo på Gotland

­ Hur ska gotlänningar ha råd att bo på Gotland framöver?
Den frågan ställer sig riksdagskandidaten Lars Thomsson (c) och presenterar samtidigt ett tolvpunktsprogram som, enligt honom, kommer att lösa den problematiken.
Fastighetstaxeringen måste reformeras, boendeskatterna sänkas och nybyggandet stimuleras, menar Thomsson som anser att dagens fastighetsskattesystem är oförutsägbart som ett lotteri.

Gotland2002-09-13 04:00
Det är de skenande fastighetspriserna som har föranlett Lars Thomsson att sammanställa de tolv åtgärdspunkterna. Av dessa har han partiet med sig bakom tio.
Hans två helt egna punkter handlar om att stimulera byggandet genom att sänka byggmomsen samt att införa en statlig borgen för dem som ska bygga permanentbostad på landsbygden.
­ I princip råder det i dag byggstopp på landsbygden, säger Thomsson.
En av orsakerna till det är de höga byggkostnaderna som överstiger marknadsvärdet. Och om det saknas säkerhet blir det inget banklån.
Därför, menar han, behövs det under en övergångsperiod en statlig garanti för permanentbostäder på landsbygden.
<span class=MR>Marknadsvärdet stiger </span>
Enligt Thomssons vision kommer landsbygden i framtiden att få lika villkor som städerna när det gäller samhällsservice. Då kommer också marknadsvärdet på landsbygden att stiga och det statliga borgenssystemet kan upphöra.
Den punkt han har funderat mest på handlar om dagens taxeringsvärdering som gör att ett enskilt hus kan driva upp värdena kraftigt.
Taxeringsvärdet bör i stället kopplas direkt till den sålda fastigheten som automatiskt bör få ett taxeringsvärde motsvarande 75 procent av köpeskillingen, föreslår Thomsson.
Det torde hålla nere huspriserna.
I dagens system har fastigheten kvar sitt gamla värde tills nästa fastighetstaxering görs.
Som det ser ut i dag gäller det att ha rätt grannar.
Som exempel visar han ett hus beläget strax ovanför Själsö hamn. Det var taxerat till 200 000 kronor då det såldes för 3,2 miljoner kronor för två år sedan.
<span class=MR>Grannarna förlorare</span>
­ Det här får för stort genomslag och det är grannarna som är de stora förlorarna. Det blir dyrt för dem.
Räkna även bort de 25 procent högsta priserna vid husförsäljningar vid taxeringen ­ inte bara de 25 procent lägsta.
<span class=MR>Medianvärde</span>
Om man sedan räknar fram ett medianvärde på resten får man fram ett jämnare värde.
Den här punkten ensam kan sänka fastighetsskatten med 20-30 procent, beräknar han.
Lars Thomsson vill också återinföra de lokala taxeringsnämnderna, sänka fastighetsskatten och på sikt få bort förmögenhetsskatten.
­ I dag har man gjort undantag för de absolut rikaste. Läget är absurt när de riktigt rika inte behöver betala förmögenhetsskatt. Det är inte rimligt.
<span class=MR>Halverade skatter</span>
Effekten av de olika förslagen betraktar Thomsson som svårberäknad. Dock fastslår han i sitt program att boendeskatterna i "turistheta" områden som Fårö, Östergarnslandet och Storsudret kommer att halveras för de permanentboende.
Man bör skilja på permanentbostad och fritidshus i taxeringen. Då får de som bor här permanent lägre taxeringsvärden och därmed en lägre fastighetsskatt. Genom att ha olika nivåer på fastighetsskatten stimulerar man till ökat permanentboende.
Gränsdragningen ska fastställs utifrån var man är skriven.
­ Om det för med sig att fler skriver sig på Gotland är det bara bra. Vi vill ju ha fler gotlänningar, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om