Inbrott och stölder, skadegörelse och misshandel - under våren har en brottsvåg sköljt över Klintehamn i allmänhet och Klinteskolan i synnerhet. Där har man blivit av med ett stort antal datorer och utsatts för omfattande skadegörelse.
- Det är tungt att läsa i tidningarna om allt skit som händer här, samtidigt som det förstås är befogat att det rapporteras om det, säger skolans rektor Tomas Ekholm, när GT slår sig ner i en korridor på skolan och pratar med honom om framtiden med utgångspunkt i den brottstyngda våren.
Nu vänder det
Skolavslutningen har precis genomförts; glada elever traskar genom korridorerna med lätta steg och med leenden på läpparna. En del stannar till, tar rektorn i hand och tackar för tiden som varit.
Tomas Ekholm går sommaren till mötes med tillförsikt och optimism, trots allt som hänt.
- När vi hade ett nätverksmöte med föräldrar och andra ortsbor kände jag att "nu vänder det", berättar Tomas Ekholm, om mötet i slutet av maj då Klintehamnsborna slöt upp med en gemensam vilja att just vända den negativa utvecklingen.
I dagsläget går bortåt 250 elever på Klinteskolan. Alla har påverkats av det som hänt på skolan.
- Eleverna blir väldigt ledsna, framför allt de mindre barnen som undrar varför man gör så här mot deras skola. Även de äldre tar illa vid sig, även om inte alla vill prata om det, säger rektorn.
Snabba att döma
Ofta, inte bara den gångna våren, när brottslighet sker i Klintehamn så får kollektivet Hassela skulden. Men Hasselaungdomar har sällan med brotten att göra, enligt Tomas Ekholm.
- Det är nästan aldrig Hasselaungdomar det handlar om; det är ungdomar som bor på Klinte, nuvarande eller tidigare elever på Klinteskolan. Men brotten kommer alltid, alltid, att lösas. Det är nästan omöjligt att komma undan på liten ort.
Sommaröppet
Inom det nybildade föräldranätverket har man beslutat att ungdomsgården ska hålla öppet i sommar, nattvandring kommer att ske, och skolan har bra samarbete med närpolisen. Ungdomarna ser inte längre polisen som ett hot utan som en naturlig del i samhället, säger Tomas Ekholm.
Föräldrarna har gjort upp ett schema för att hjälpa till att bemanna ungdomsgården, och även Tomas Ekholm har satt upp sig på någon vecka i ungdomsgården.
- Vi har verkligen chansen att vända den här negativa trenden. Det gäller bara att vi förvaltar den möjligheten på ett bra sätt, resonerar han.
- Jag vet att vi har jättefina ungdomar på Klinteskolan, och jag är stolt över både kollegorna och ungdomarna här.