Så ska olyckorna i lantbruket minskas

Lantbruket är den sämsta branschen när det gäller olycksstatistik. Men nu ska det bli ändring. Till hösten ger sig Gotlands nya säkerhetshandledare ut bland lantbruksföretagen för att spåra upp och förhindra arbetsolyckor.

Foto: Christel Lind / SCANPIX

Gotland2009-03-17 04:00
Säkert Bondförnuft är en riksomfattande kampanj för att minska antalet tillbud och dödsolyckor inom lantbruket. Anledningen är att antalet olyckor inom lantbruket ligger högt jämfört med andra branscher och framförallt att antalet dödsolyckor inte minskar. Under 2008 omkom 14 personer, varav 8 inom jordbruket och 6 inom skogsbruk.
Det är inte bara företagarna och de anställda som drabbas. Eftersom många lantbruk är familjeföretag där alla hjälper till är det många barn och äldre som också skadas.
För att få bukt med riskerna på gårdarna utbildas handledare över hela landet som ska hålla kurser, informationsmöten, gårdsvandringar och individuella gårdsbesök för att minska riskerna i lantbruket. På Gotland har fem personer ansökt om att få bli handledare och alla fem ska efter sommaren gå en fyradagarsutbildning och bland annat lära sig riskbedömning, ledarskap och arbetsmiljöregler.
Jan Ekdahl på LRF i Visby har utsetts till samordnare för handledarna på Gotland. Han hoppas att alla fem kommer att vilja jobba som handledare efter utbildningen.

Hemmablind
- En ambition är att få lantbrukare att förstå kopplingen mellan säkerhet och ekonomiskt resultat. Har man styr på det här med säkerhet så har man styr på hela gården.
En tes är att lantbrukare ofta, särskilt i enmans/familjeföretag blir hemmablinda och inte ser riskerna förrän olyckan är framme. I större företag med anställd personal ställs högre krav, personal som kommer utifrån ser på arbetsmiljön med andra ögon. Säkert Bondförnuft har därför som mål att främst rikta sig mot små och medelstora företag samt och omfatta såväl vuxna som barn och gamla.
En bra handledare måste ha lätt för att ta folk. Att gå igenom en gård och påpeka vilka brister som finns kan vara känsligt, det gäller att få folks förtroende. Jan Ekdahl tror att alla fem sökande har rätt förutsättningar, de står också för en spridning i ålder, kön och bakgrund vilket han tror är bra för att nå fram till olika grupper inom branschen.
- Det svåra är att nå ut till alla dem som bäst behöver den här rådgivningen. Det är en utmaning att nå dem som normalt inte kommer till våra möten, säger Jan Ekdahl.

Halvera olyckorna
Säkert Bondförnuft pågår till och med 2013 och målet är att halvera olycksstatistiken, vilket Jan Ekdahl tror blir tufft att uppnå. Det finns redan flera andra satsningar för att minska olyckorna i lantbruket, som Säker Gård och Säker Hästgård, där moroten är sänkta försäkringspremier. Säkert Bondförnuft ska arbeta mer uppsökande för att nå en större målgrupp.
- Det är en ganska arbetsintensiv metod. Man har insett att det inte hjälper att skicka ut mejl och göra fina utskick. Folk har så mycket annat att tänka på så det är lätt att prioritera bort säkerhetsarbetet. Arbetet rullar på som det alltid har gjort.
Han räknar med att minst tre av de fem som utbildas kommer att ta uppdraget som handledare fram till 2013. De kommer att arbeta som konsulter på uppdrag åt LRF med ungefär en halvtidstjänst var. I planeringen ingår att varje handläggare ska göra cirka 10 gårdsbesök, hålla 10-15 informationsmöten samt 3 kurser per år. Tre personer når då sammanlagt cirka 700 personer per år vilket kan jämföras med att Gotland har cirka 1 600-1 700 lantbruksföretag.


Minst 10 vuxna dör varje år i lantbruket och tusentals skadas. Många barn skadas och även dödsfall förekommer.
Säkert Bondförnuft har målet att halvera antalet tillbud och dödsolyckor till 2013.
Projektet är ett samarbete mellan LRF, SLU och JTI på uppdrag av regeringen och betalas med medel från Landsbygdsprogrammet.
I hela landet har cirka 160 personer ansökt om att få bli handledare. Minst 60 av dessa, fördelat på 19 regioner, kommer att anlitas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om