Så ska Östersjön skyddas

Rikta farleder för att undvika fartygskollisioner och skydda havsmiljön vid Hoburgs bank. Det är två av punkterna i ett förslag från länder kring Österjön, till FN:s sjöfartsorganisation.
Världsnaturfonden anser att båttrafik över omtåliga områden borde förbjudas.

Gotland2005-02-26 06:00
FN:s organ för sjöfartsfrågor heter International maritime organization (IMO). De ska bedöma förslaget som Sjöfartsverket sammanställer. Om IMO godtar det, lämnar de ett utlåtande till två andra högre kommittéer, berättar Torbjörn Edenius, chef för fartygstrafikenheten vid Sjöfartsinspektionen. Han uppskattar att proceduren kommer att ta något år.
Förenklat handlar förslaget om två delar, med ett syfte: att få Östersjön klassat som särskilt havsområde eller PSSA, particularly sensitive sea area. I fjol blev Östersjön i princip klassat som det av IMO.
Den ena delen handlar om att skydda vissa områden från trafik och den andra delen om att trafiken genom Östersjön ska följa vissa rutter, i ett försök att undvika olyckor mellan mötande fartyg.

Djupvattenleder runt ön
- Det kommer inte att påverka den allmänna sjötrafiken särskilt mycket, säger Torbjörn Edenius från Sjöfartsinspektionen.
Förslaget om fartygslederna gäller oavsett riktning och i första hand fartyg med över tolv meter djupgående, ett sätt att få oljetankers längre ut på djupare vatten.
- För gotland innebär det att den mer djupgående trafiken kommer styra längre söder över om Hoburgs bank och längre österut, berättar Torbjörn Edenius.
Det är företrädelsevis oljetankfartyg som ska gå över Finska viken och vidare ut i Östersjön, som berörs. Trafik med oljetransport från ryska hamnar i Finska viken, har under senare år tillkommit och ökat.
Att reglerna följs ska kontrolleras genom ett heltäckande nät där Sjöfartsverket, kustbevakningen, marinen och Sjöfartsinspektionen med elektroniska sjökort ser fartygen. På varje fartyg är man skyldig att ha en sändare med så kallade transpondrar eller som de heter, automatic identification system.
- Redan nu kör många fartyg efter de här riktlinjerna, eftersom vi har en publicerad djupvattenrutt i sjökort som en nationell rekommendation, säger Torbjörn Edenius.
Ett inslag i att få den slutgiltiga stämpeln PSSA, är att de planerade fartygslederna blir verklighet. Länderna måste också vara överens om hur man ytterligare ska förebygga oljeutsläpp eller andra föroreningar i Östersjön.
Naturvårdsverket har framhållit att det finns stora naturvärden vid Hoburgs bank samt vid Norra Midsjöbanken mellan Gotland och Öland. Anledningen till att förbjuda trafik där är att det är grunt och att man vill skydda dess botten.
Med hänsyn till miljöaspekter bör man enligt förslaget avlysa obehörig trafik över platserna.
- Ett fartyg som inte är statsfartyg eller i kommersiell drift ska undvika området, säger Torbjörn Edenius och förklarar att det i ansökan till IMO står, att undantag är båtar som understiger 500 brutto (gammalt engelskt rymdmått).
Det vill säga att storlek typ gotlandsfärjan inte får köra över Hoburgsbanken medan det är okej för en privat fiskebåt i traditionell storlek att göra det.
- Det finns ju dem som vill ha möjlighet att gå över, kanske Gotland runt-seglare eller annan småbåtstrafik.
I och med att området ligger i internationellt vatten, är det inte bara Sverige som bestämmer över det här. Torbjörn Edenius berättar att det finns en konvention som heter Law of the sea, där andra länder kan hävda sin framkomlighet. Och Ryssland vill inte skriva under förslaget.
- Ryssland har motsatt sig rent politiskt att klassa Östersjön som speciellt miljökänslig, berättar Torbjörn Edenius.
Ryskt vatten, med delar kring Kaliningrad och längst inne i Finska viken, ingår inte i IMO:s tidigare beslut om PSSA.

På gott och ont
Världsnaturfonden (WWF) kommenterar förslaget och tycker att all fraktfartygstrafik genom Östersjön bör läggas om till en rutt söder och öster om Hoburgs bank.
Samtidigt är chefen för vattenmiljöenheten på Naturvårdsverket, Anna Helena Lindahl, glad över att åtgärder för dessa områden nämns i förslaget till IMO.
- Därmed uppnår man ett informationssyfte, det kommer till kartorna att man ska undvika dessa områden. Sedan kan man gå vidare, säger hon och menar att varje steg framåt är positivt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om