Så ska personalen skyddas när besökarantalet ökar

Inför sommaren har besöksnäringen satsat hårt på att skydda sin personal. ”Man behöver ju tänka lite extra nu", säger Lotta Hasselblad på restaurang Smakrike.

På Smakrike försöker man skydda både gäster och personal genom att hålla avstånd och ha ännu tydligare hygien- och städrutiner. Bland annat handspritar de kortterminalen och ser till att inte alla använder samma vattenkannor.

På Smakrike försöker man skydda både gäster och personal genom att hålla avstånd och ha ännu tydligare hygien- och städrutiner. Bland annat handspritar de kortterminalen och ser till att inte alla använder samma vattenkannor.

Foto: Jenny Nilsson/arkiv

Gotland2020-07-03 09:50

Sommar och semester innebär ett ökat antal personer på Gotland, vilket kan leda till trängsel på sina håll. För många arbetsgivare är frågan nu vilka rutiner man ska ta till för att skydda personalen och besökarna.

– Jag tycker att det känns ganska tryggt och att folk är väl informerade och väl rustade. Butikerna har satsat på markeringar gällande att hålla avstånd, de har handsprit och flera har även plexiskydd. Sedan ser man till att göra rent betalterminalerna och sådana grejer. Jag tror också att det är viktigt att både personal och andra vågar säga till att folk ska hålla avstånd, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum.

Uppmaningen att hålla avstånd har ekat som ett mantra under coronapandemin, men för vissa yrkesgrupper är det inte alltid lika lätt att följa. Exempelvis för restaurangpersonal. 

– Vi kanske inte är den krogen som har mycket trängsel men vi har ändå tagit bort sittplatser. Vi har också tagit bort barmenyn och kör enbart bordsservering. På så sätt går inte gästerna runt lika mycket. Samtidigt måste vi ju ändå gå fram och servera men vi ser till så att det är luftigt mellan oss och gästerna när vi står vid borden, säger Lotta Hasselblad, delägare på Smakrike i Ljugarn.

När de hade kick-off tidigare under säsongen diskuterade de till stor del hur de ska arbeta för att motverka smittspridning och Lotta Hasselblad menar att de har förtydligat de städ- och hygienrutiner som redan fanns.

– Man behöver ju tänka lite extra och även om det är saker vi alltid har gjort behöver vi göra det ännu mer nu.

Andra som har bra koll på städning är de anställda på Städspecialisten. De skickade redan i mars ut information till sina kunder om ett förändrat arbetssätt till följd av det nya coronaviruset.

– Om någon har symtom så avbokar vi städningen och vi har även sagt nej till extra uppdrag. Men våra medarbetare har inte varit så oroliga. Vårt städsystem var redan innan väldigt hygieniskt och nu har vi steppat upp det lite till, berättar Lars Thomsson, vd på Städspecialisten.

Han tycker sig se att personalen istället har varit friskare sedan coronapandemin bröt ut och menar att det kanske beror på att folk håller sig hemma så fort de har förkylningssymtom och därmed inte smittar sina kollegor, samt att folk tänker mer på sin hygien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!