Under hösten sökte socialförvaltningen statsbidrag hos Socialstyrelsen för att starta ett pilotprojekt som stärker hjälpen till våldsutsatta personer. Syftet med statsbidraget, som i år totalt uppgår till 3 500 000 för hela Sverige, är att långsiktigt stärka och utveckla kommuners arbete när de erbjuder hjälp att ordna stadigvarande boende för våldsutsatta personer.
På regionen sökte man för pilotprojektet ”bostadslots”, och förklarade att de enda resurser regionen har till sitt förfogande är att till exempel bevilja våldsutsatta hyresgaranti, förtur i bostadskö, boende i andra hand via regionen samt hjälp med deposition. Men de här åtgärderna är i många fall inte tillräckliga.
Det kan ta upp till 9 månader att få en lägenhet med förtur. Och flera av de våldsutsatta regionen har kontakt med har flera andra problem och svårt att fokusera på ett strategiskt bostadssökande. Maya Heckscher jobbar på enheten för individ och familjeomsorg inom Region Gotland:
– Vi fick avslag på ansökan om statsbidrag, men med tanke på hur lite pengar det rörde sig om i ansökan så hade det inte haft någon avgörande betydelse ändå. Vi har sedan en tid redan börjat med bostadslots och, även om arbetet pågått en ganska kort tid, så tycker vi att vi har vunnit framgång i vart fall några gånger. Sedan går det ju inte att trolla fram bostäder för det, säger hon.
Bostadslotsens uppgift är att stötta klienterna i bostadssökandet. För i de allra flesta fall är bostadsfrågan central för att kunna bryta upp från en destruktiv relation.
– Hittills i år har vi haft 70 personer med ett så omfattande behov av insats att vi öppnat utredning om det. I minst 60 procent av de fallen är boendefrågan högaktuell. Sedan kan det handla om allt från jourlägenhet i några veckor till skyddat boende på fastlandet. I en vanlig relation brukar man kunna komma överens i boendefrågan vid en separation, men så är oftast inte fallet här.
Hittills finns 48 barn knutna till de här personerna. I första hand försöker regionen ordna boende så att förövaren kan flytta på sig, så att barnen kan få vara kvar där de känner sig hemma.
– Men det är inte så många fall som vi når framgång i där, säger Maya Heckscher.