Kampanj på bred front för fler inom omsorgen

En stor rekryteringskampanj sker just nu för att fler ska få upp ögonen för att jobba inom äldreomsorgen. På tisdagen öppnade regionen portarna till en drop in-mässa.

Utöver att rekrytera folk till sommarvikariaten är tanken med drop-in-dagarna att visa de möjligheter som finns inom vård- och omsorg och inspirera personer att prova nya vägar, menar Jane Sandberg, enhetschef på rekrytering- och bemanningsenheten i socialförvaltningen.

Utöver att rekrytera folk till sommarvikariaten är tanken med drop-in-dagarna att visa de möjligheter som finns inom vård- och omsorg och inspirera personer att prova nya vägar, menar Jane Sandberg, enhetschef på rekrytering- och bemanningsenheten i socialförvaltningen.

Foto: Jenny Nilsson

Gotland2022-03-02 11:50

Inför sommaren söker Region Gotland hundratals vikarier till jobb på äldreboenden, i hemtjänsten och med personer med funktionsvariationer. Under tisdagen öppnade man drop-in för att kunna nå ut till fler eventuella medarbetare.

– Det behövs många nya vikarier men vi vill också visa de möjligheter som finns inom vård- och omsorg och inspirera personer att prova nya vägar, säger Jane Sandberg, enhetschef på rekrytering- och bemanningsenheten i socialförvaltningen.

Äldreomsorgen befinner sig i ett stort utvecklingskede, menar hon:

– Den ena delen är den digitala utvecklingen. Det kan vara allt från våra terapihusdjur till övervakningssystem för att inte väcka eller störa de äldre, eller medicinrobotar.

Den andra delen i framtidens äldreomsorg handlar om personalen. Att höja statusen för dem men också planerna på att införa fler yrkeskategorier än det som finns i dag – boendeassistent och undersköterska.

undefined
Leif Andersson berättar att det digitala används mer och mer, bland annat på Pjäsen där han arbetar.

Det arbetet är sprunget ur den nationella satsningen Äldreomsorgslyftet inleddes under 2020 då regeringen beslutade att satsa 2,2 miljarder kronor för att under två års tid ge anställda inom äldreomsorgen möjligheten att utbilda sig på arbetstid. 

I den första fasen som inleddes hösten samma år, erbjöds visstidsanställda möjligheten att utbilda sig till vårdbiträden för att sedan erbjudas fast anställning. I nästa fas året därpå fick tillsvidareanställda inom såväl regionen som hos externa utövare möjlighet att utbilda sig till undersköterskor. Samtidigt kunde nuvarande undersköterskor studera vidare till specialistundersköterskor.

– På Gotland kommer detta till exempel innebära att 60 medarbetare är färdiga undersköterskor i juni, säger Jane Sandberg. 

Nytt för i år är också samverkan med hälso- och sjukvårdens bostadsservice. Tack vare detta kommer även personal inom äldreomsorgen att få hjälp med till exempel boende under sommaren. Och för att locka vikarier från fastlandet erbjuder socialförvaltningen ett extratillägg på 300 kronor per dag för höga boendekostnader, samt 500 kronor för biljetten till ön.

Samtidigt som rekryteringsbehovet är stort och utmaningarna stora, ser Jane Sandberg att många är intresserade av omsorgsyrken som inom äldreomsorgen.

– Jag upplever att man söker sig hit för att man vill göra skillnad för andra och för samhället, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!