Så ska sjuka turister fraktas från Gotland i sommar

Om belastningen på Visby lasarett blir för stor i sommar finns rutiner för hur regionen skickar hem sjuka turister till sina hemsjukhus. Men det är inte regionen som betalar för transporterna.

Både Gotlands egen ambulanshelikopter och andra landstings helikoptrar kan användas vid transport från Gotland. Bilden till vänster föreställer en helikopter vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Både Gotlands egen ambulanshelikopter och andra landstings helikoptrar kan användas vid transport från Gotland. Bilden till vänster föreställer en helikopter vid Karolinska sjukhuset i Solna.

Foto: Fredrik Sandberg/Dennis Pettersson/montage

Gotland2020-06-04 06:00

Är du skriven i ett landsting men besöker en annan ort är det alltid ditt hemlandsting som betalar för vården du får. Region Gotland har aviserat att man tar höjd för en större belastning på den gotländska vården i sommar än man brukar. 

Men om det kommer en våg av turister som behöver vård samtidigt under sommaren finns en plan för hur man tar hand om dem och i vilket läge man väljer att transporta personerna till deras hemsjukhus.

– Vi tar alltid hand om det akuta tillståndet för en patient. När läget sedan stabiliserats transporteras man hem till sitt hemlandstings sjukhus, säger Cathrine Malmqvist, regionens sjukvårdschef.

Rutinerna för sjuktransporter ser alltid likadana ut och är inte särskilt upprättade inför sommarens pandemi, understryker Cathrine Malmqvist.

– Det här är gängse rutiner som vi alltid arbetar efter. De mest sjuka prioriteras alltid först, och de som är transportabla transporteras hem när de klarar det.

Det kan låta som att den som är sjuk, till exempel med covid 19-symtom, sätts på första bästa färja eller flyg hur som helst för att transporteras, men så går det inte till.

– Nej nej, inte alls. Det beror helt på patientens tillstånd. I kontakt med hemsjukhuset kommer läkarna överens om att patienten kan flyttas, sedan är det mottagande sjukhus som avgör hur transporten ska gå till. Ofta vill hemlandstingen också få hem patienterna så fort som möjligt, för att man inte vill betala för vård som sker någon annanstans, säger Cathrine Malmqvist.

Hur transporterna sker avgörs från fall till fall, och kostnaden för den står patientens hemlandsting för. Från Visby lasarett är det vårdens planeringsenhet som har kontakt med hemlandstinget tillsammans med läkarna.

Tin Söderdahl är sjuksköterska på planeringsenheten.

– Även inneliggande patienter med behov av vård kan åka sin vanliga planerade transport med båt eller flyg. Men om man behöver medicinsk övervakning eller är orörlig till exempel efter ett benbrott tar vi kontakt med hemlandstinget som förbereder en vårdplats.

Kan man inte använda sig av reguljär färja eller flyg kan Region Gotland ta in externt ambulansflyg som flera företag erbjuder där hemlandstinget får betala. En utväg är också att använda regionens egen ambulanshelikopter. Den ska dock inte belastas i onödan och vid för långa resor.

– Vår egen helikopter används inte om det är resor på mer än cirka 1,5 timmes avstånd från Gotland. Då anlitar man externt ambulansflyg eller helikopter istället, eftersom vi värnar om att ha vår helikopter här, säger Tin Söderdahl.

Många besökande patienter som ska till Stockholm kan alltså få åka med den gotländska helikoptern. 

– Vi tar hem gotlänningar från Karolinska i Stockholm nästan varje dag, så vi har många ärenden dit där man kan dela på transportkostnaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!