Gotlänningarna är bland de flitigaste när det gäller att hyra ut sin bostad eller fritidshus. Men alla redovisar inte sina inkomster som de ska. Under våren inleder Skatteverket en ny satsning där man vill komma åt fler av de som inte gör rätt för sig.
Den som hyr ut sin privatbostad ska betala skatt på inkomster som överstiger 40 000 kronor plus avdrag motsvarande hyran. Skatten är 30 procent på överskottet.
En av orsakerna till att satsningen kommer nu är att pandemin förra året ökade antalet uthyrningar eftersom fler semestrade i Sverige och att det då finns risk för fler oredovisade inkomster, enligt Henrik Kisterud, samordnare för uthyrningsärenden vid Skatteverket.
– Vi har sett en hög procentuell ökning i uthyrning av antalet fritidsbostäder på Gotland. Föregående sommar upplevde uthyrarna säkert både ett plus och minus eftersom till exempel Almedalsveckan och Medeltidsveckan ställdes in, säger han.
Ett regelrätt exempel är att den som hyr ut ett fritidshus och får 100 000 kronor i inkomst under ett år ska betala 12 000 kronor i skatt enligt Skatteverkets regler, vilket motsvarar 30 procent av överskottet som är 40 000.
– Ett vanligt missförstånd är att så fort man kommer över gränsen 40 000 kronor ska man betala 30 procent i skatt på hela beloppet, men så är det inte. Det är bara på den överskjutande delen, understryker Henrik Kisterud.
Skatteverket kommer inte rikta in sig mer på Gotland än något annat län i årets kontroller, enligt honom. Men han förklarar hur Skatteverket huvudsakligen arbetar för att komma åt fuskarna.
– Våra kontroller bygger i mångt och mycket på tredjemansinhämtning. Vi måste få uppgifter från tredje man. Det handlar framför allt om att hämta in uppgifter från förmedlare av bostäder.
Exempel på detta kan vara Blocket och Airbnb där bostäder annonseras ut, enligt Henrik Kisterud.
Utifrån 800 djupintervjuer med uthyrare som Skatteverket gjorde 2016-2018 kom man fram till att av de som redovisade inkomster på över 40 000 kronor hade åtta av tio gjort fel i sin deklaration.
I de flesta fall handlade det om helt oredovisade inkomster, säger Henrik Kisterud. De oredovisade inkomsterna beror både på okunskap om vilka regler som gäller, men en stor andel känner också till beloppsgränserna och struntar i dem.
– Satsningen handlar både om att hindra fusk, men också upplysa om vilka regler som gäller, säger Henrik Kisterud.