- Malt är ölets ryggrad och humle är skönheten. Jästen är ölets temperament och psyke, och vattnet är dess själ, berättar Johan Spendrup, vd och bryggmästare på Gotlands Bryggeri.
Förutom ett kortare uppehåll som pingstkyrka har lokalerna på S:t Hansgatan 47 varit bryggeri i snart 160 år. Med en miljon liter per år bryggs i dag mer öl än någonsin tidigare.
- När vi flyttade in stod fortfarande dopbassängen kvar från pingstkyrkan. Men nu kan man i stället sänkas ned i de här stora öltankarna, säger han och skrattar.
Här bryggdes det första Wisby Kloster-ölet på midsommarafton 1995 och 18 år senare minns Johan Spendrup tydligast glädjen de känt när satsningar blivit till framgångar.
- En sådan framgång är ölet Summer Pale Ale. Det har sålt så jäkla bra och mycket mer än vi någonsin anade, säger Johan Spendrup.
25 000 liter
Historien bakom succéölet börjar 2009 då Gotlands Bryggeri fick en förfrågan från Systembolaget om att ta fram en ny speciell ale.
- Vi gjorde en provbrygd på citrahumle från USA som fick en väldigt speciell doft vi inte känt tidigare, säger han.
Två år senare bryggs det 25 000 liter Summer Pale Ale per säsong. Det har gått på export till Norge och Finland och när ölet inför sommaren 2013 inte kom ut i tid på Systembolaget var det många som blev förbannade.
- Vi började brygga i slutet av april men det blev försenat eftersom vi inte fick in anmälan till systembolaget i tid, säger Johan Spendrup.
”Kommunistöl”
Säljsuccén Summer Pale Ale är en sommerversion av Sleepy Bulldog Pale Ale. Det öl ur Gotlands Bryggeris sortiment som sålt absolut bäst.
Totalt gör de 16 olika sorter varav åtta är säsongsprodukter. Då sommarölet slutar säljas i augusti tar höstölet Red October vid. Det är bryggeriets tolkning på det klassiska tyska oktoberölet som också har gjort succé.
Men när det lanserades reagerade många över den röda stjärnan som pryder flaskans etikett.
- Det var många som kallade det för kommunistöl och frågade om vi inte ska göra ett hakkorsöl nu också, säger Johan Spendrup.
Vad är det somriga i smaken?
- Det är humletonerna av citrus, fläder och persika som ger den somriga känslan och gör ölet lite krispigare. Det är heller inte lika mycket mörk malt och beska som i Sleepy Bulldog. Det blir för mig en smak av sommar, säger han.
- Vi vill gå mot blasktrenden med vårat sommaröl. Det ultimata vore ett öl med jordgubbssmak men vi har inte hittat något humle än som doftar så.
För Johan Spendrup är ölkulturen och pubmiljöerna i England en stor inspirationskälla.
- Där finns ett brett utbud av olika ölsorter och inte bara en ”stor stark” som i Sverige, säger han.
Tillfället gör favoriten
Samtidigt som de ville följa i de engelska bryggarnas fotspåren med Summer Pale Alé ville de också göra något nytt och mer anpassat för Sverige.
- I England används honung för att söta upp ölet. Men i Sverige är vi inte sugna på sötma på sommaren utan vill ha arom och friskhet. Det är det som ger framgången med Summer Pale Alé.
Vilken är din egen favorit?
- Det är ungefär som att fråga vilket som är ens favoritbarn. Men jag kan säga att det är tillfället som gör favoriten. Till gubbröra är till exempel favoriten Wisby Kloster och till en schnitzel blir det Weisse.
Vad är det intressanta med öl?
- Det är världens äldsta umgängesdryck och även om det inte är idealt så funkar öl alltid till vad som helst, säger Johan Spendrup och ställer sig frågan hur det skulle vara att pilla i sig ett glas rött till sillen.
- I dagens Turkiet har man hittat 13 000 år gamla spår efter hur malt krossats vilket tyder på att man bryggt ölliknande drycker för så pass länge sen, säger han.
Varför valde du att bli bryggmästare?
- Jag tycker om att skapa och funderade tidigt på att bli filmregissör. Men jag valde att följa familjetraditionen med bryggmästeriet, så ”Det sjunde inseglet” blev i stället till ölet ”Det sjunde gomseglet”, berättar Johan Spendrup.
Produceras på fastlandet
Trots att Gotlands Bryggeri lanserar sina ölsorter som Gotlandsprodukter är det mycket som inte bryggs på ön. Vid stor efterfrågan flyttas delar av produktionen till Spendrups bryggerier på fastlandet.
- Under försäljningstoppar som på sommaren kan vi inte producera tillräckligt mycket på Gotland. Då kan vi antingen välja att sluta sälja på fastlandet vilket drabbar vore kunder och i slutändan oss själva. Eller så kan vi tillfälligt lösa problemet så alla kan få sitt öl, säger Johan Spendrup.
Han förklarar att den viktigaste ingrediensen i öl är vatten och liknar det vid dryckens själ. När de brygger på fastlandet försöker de därför kopiera det gotländska vattnet för att få rätt smak och känsla.
- Vi tillsätter kalk och kalciumklorid och kokar vörten precis på samma sätt som på Gotland, säger han.
- Om vi inte nått produktionstaket hade vi ju inte heller behövt bygga ett nytt bryggeri. Nu finns framtiden i Visby.
På onsdag är det ölets dag och Gotlands Bryggerier firar det med att bjuda in den ölintresserade på öppet hus.