Så skapades det rasistiska drevet

Radioinslaget om körkortshjälp för invandrare har vinklats och delats på sociala medier, ofta med rasistiska tillägg. "Ilska är den känslomässiga basen", säger experten om varför spridningen blir så stor.

"Gratis körkortsutbildning till nyblivna svenskar", skriver Samhällsnytt på webben.

"Gratis körkortsutbildning till nyblivna svenskar", skriver Samhällsnytt på webben.

Foto:

Gotland2020-02-01 09:02

Nyheten om hjälp inför körkortsutbildning för nyanlända var Sveriges Radio P4 Gotland först med att rapportera om. Inslaget har återgetts av alternativa medier på nätet, bland annat den invandringsfientliga nyhetssajten Samhällsnytt. Men, där är undertonen delvis en annan. I ordvalet är nyanlända "migranter" och hjälpen med körkortsutbildning beskrivs som en "gräddfil" för att deltagarna ska "slippa anpassa sig" till tider i kollektivtrafiken.

– Man skapar sammanhang för sina egna syften, säger Ester Pollack, professor i journalistik.

Samhällsnytts inlägg har delats 56 000 gånger på Facebook och fått fler än 500 kommentarer. Även Fria tiders sätt att återberätta radions inslag har delats, bland annat i gruppen "Nej till gratis körkort och alla andra särrättigheter för invandrare" på Facebook. Den här typen av inlägg får, enligt Ester Pollack, ofta stor spridning och debatter att rasa.

– Uppmärksamheten bygger på starka känslor där ilska är den grundläggande känslomässiga basen, säger hon.

Ester Pollack menar att sajterna är skickliga på att plocka upp andras nyheter och sätta sin egen politiska prägel på dem, för att nå stora massor.

– Människor kan få de nyheter de vill ha, det som passar överens med den politiska åsikt man redan har, säger hon och menar att det är baksidan med det digitala nätsamhället.

GA har utan framgång sökt Samhällsnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!