Medan sociala medier fylls av bilder på gosiga barn som sover sött kan den upplevda verkligheten vara en helt annan. När rollen som förälder är ny kan möjligheten till en dusch, eller bara en lugn stund för sig själv, vara en kamp. Omgivningen hejar ofta på med glada tillrop som: ”Ta nu vara på den här tiden, den bästa i ditt liv! Den kommer aldrig tillbaka.”
– Det är många som tycker att den första tiden som nybliven förälder är jobbig, säger Karin Cervenka, förskollärare på öppna förskolan Myllan i Visby, om tiden efter nio månaders graviditet.
Familjeekonomin styr ibland vem som är mest föräldraledig med det lilla barnet, men i dag menar hon att de flesta delar ansvaret ganska lika.
Pappor kan ibland känna utanförskap, medan mammor kan uppleva den första tiden hemma som jobbig.
– Fler mammor än man tror har upplevt nedstämdhet efter förlossningen, säger hon.
Nedstämdhet kan följas av tvivel på den egna insatsen och förmågan som förälder.
– Det är inget misslyckande att känna ensamhet och tvivel i föräldraskapet. Det är en del av livet, säger Kristina Klintberg med sonen Lukas, 14 månader, i famnen på Myllan.
Att han är hennes tredje barn gör att hon nu kan sätta perspektiv på livet som förälder.
– Med första barnet var jag ett – vi sov och andades tillsammans, säger hon och berättar att det både var fint men också en prövande tid för henne själv:
– Jag fick sätta jaget på paus, och finnas till 100 procent för någon annan.
Med första barnet föds och formas också den egna mammarollen.
– Min mamma var världens bästa och hon gjorde att jag ville uppleva mammarollen. Att hon gick bort två år innan mitt första barn kom är en jättestor sorg, säger Kristina Klintberg och berättar att hennes mamma fortfarande är en förebild i sitt sätt att se och acceptera barn som individer.
Kristina berättar att hon hade tur. Med andra barnet var tvillingsystern, som är barnpsykolog, gravid samtidigt. Systrarnas pappa är utbildad barnläkare.
– Under den första tiden kunde jag ringa dem om precis allt, minns Kristina Klintberg.
Att som mammaledig ha en pappa till sitt barn som jobbar hemifrån underlättar, och gör stor skillnad när det gäller såväl anknytning som att få vardagen att gå ihop för henne.
– Lukas är så trygg med oss båda två. Det är så det är tänkt, inte att den ena ska dra hela lasset själv, säger Kristina Klintberg och berättar att det gjort att hon kan slappna av och njuta mer av mammarollen nu än tidigare.
Till öppna förskolan söker sig många för att dela tankar om föräldraskap, men också kring ensamhet.
– Att dela det som känns tufft gör att det känns mindre jobbigt, säger Kristina Klintberg.
Karin Cervenka har jobbat 23 år inom öppen förskola, varav nästan 6 år på Gotland. Hon och kollegan Kay Durell menar att mycket skulle kunna göras ännu bättre för att stötta de gotländska föräldrarna och nyblivna familjerna.
– Det måste satsas mer på det förebyggande arbetet och på Gotland har vi ingen familjecentral. Där skulle man kunna samla psykolog, BVC, bibliotek och annat, säger hon och berättar att sådan verksamhet har fungerat mycket bra på andra orter på fastlandet.
Till den som känner att livet skaver kring föräldraskap och relationer, om man lever så, finns enkla råd. Att sätta sig på söndagarna och göra en plan för veckan framåt kan vara ett sånt.
– Lyssna in varandra och lyft varandra så att båda, och barnen mår bra, säger Karin Cervenka.
Att inte jämföra sig eller sitt förhållande med det man tror sig se hos andra kan också fungera, menar Kristina Klintberg.
– Jämför inte din egen familjs insida med en annan familjs utsida. Du har ingen aning om vad som pågår hos dem och hur deras insida ser ut, säger hon.
Ibland behövs också professionell hjälp för att må bättre. Psykolog Eva Lyberg har nära 9 000 följare på sitt konto @mammapsykologi på Instagram och menar att vi måste prata mer om den upplevda ensamheten och hur det är att tvivla på den egna föräldrarollen.
– Av allt det jag skriver om, är ensam i mammalivet de inlägg som får mest kommentarer och som blir mest lästa och delade, säger hon.
Att vara ensam och sårbar med ett litet barn, menar hon, fungerar som näringslösning för ångest och depression.
– Öppen förskola och en familjecentral är så otroligt bra. Det sociala behovet behöver inte bara vara nära och kära, utan kan också vara att träffa andra i samma situation. Jag brukar kalla dem ”mammakollegor”, säger hon.