Iltalehti är på Gotland med ett eget reportageteam. Efter att ha intervjuat några Visbybor konstaterar man att många på ön inte upplevt en så hotfull säkerhetspolitisk situation tidigare. Många är rädda, men vardagen är ändå sig lik.
Finska Huvudstadsbladet är också här, och har intervjuat svenska soldater som vittnar om generositet:
– De flesta gotlänningar är positivt inställda, och flera grannar har också bjudit till. Allt från fika till erbjudande om bastu, berättar David Yhr.
Finska medier har tidigare följt den militära återuppbyggnaden på ön. YLE var här när värnpliktsutbildningen återupptogs 2020, och har även besökt ön den senaste veckan. Åland utpekas som strategiskt viktigt på samma sätt som Gotland, och av Janne Huusko vid den finska generalstaben får YLE veta att en liknande förstärkning förbereds på Åland.
Finska redaktioner behöver inte berätta för sina läsare var Gotland ligger. Det måste däremot andra internationella medier. Många återger nyhetsbyrån Reuters texter, som lyfter fram hur nära det är till Ryssland. Till den ryska enklaven Kaliningrad, som utpekas som mycket viktig för rysk militär, är det bara 330 kilometer.
Flera medier noterar hur den militära återuppbyggnaden på ön är ett svar på ökade ryska aktiviteter. Några månader efter annekteringen av Krim i början av 2014 föreslog den svenska försvarsberedningen en kraftig uppbyggnad av försvaret på Gotland. Att ön, som blev utan förband efter nedläggningen 2005, åter fick ett regemente 2018 noteras också.
Bland de som återger Reuters text om Gotland finns så avlägsna medier som den engelskspråkiga The Straits Times i Singapore och The Guam Daily i Stilla havet.
För TT berättar Leonie Paul, som arbetar som lärare vid Campus Gotland, hur hennes pappa ringde från Frankfurt, Tyskland, för att fråga hur det står till på ön.
– Han har läst i tyska tidningar om att Sverige är rädda för en rysk landstigning på Gotland, berättar hon.
Internationellt kommenteras förstås även Sveriges förhållande till Nato. Brittiska One Page News citerar ÖB Micael Bydén: ”Den svenska säkerhetsstrategin skulle bli helt undergrävd om Nato gick med på att avstå från att expandera ytterligare och minska delar av sin verksamhet i Europa, som Ryssland krävt.” Brittiska Financial Times tar upp Sveriges möjlighet att söka medlemskap i Nato.