Så skyddar du dig mot blixten
Snart är åsksäsongen här. I nästa vecka väntas värmebölja och i augusti varje år inträffar de flesta skadorna till följd av blixtnedslag.Gotland är inte lika utsatt som stora delar av fastlandet, men varje år drabbas ett hundratal gotlänningar av blixtskador.
Foto: FLT-PICA
- Det är betydligt mindre åskskador här än på fastlandet. Och det är inte så vanligt med bränder.
Länsförsäkringar har ungefär 65 procent av marknaden för hemförsäkringar på Gotland, och så gott som hela marknaden för lantbruksförsäkringar.
- Varje skada kostar i snitt 8 000 kronor. Det är mest hemelektronik som drabbas, men också en del mjölkningsanläggningar. De är ju datoriserade i dag.
-Mest är det datorer och tv-apparater som slås ut.
Krav på lantbruket
För lantbruket finns krav på överspänningsskydd, så kallade åskskydd, men motsvarande krav finns inte för hemförsäkringar. Länsförsäkringar har inga siffror på hur många som har skaffat sig ett skydd.
- Det finns inga särskilda villkor för att få åskskador ersatta, säger Mats Olofsson.
Det effektivaste skyddet mot skador av blixtnedslag är ett så kallat inledningsskydd, som monteras i anslutning till elcentralen och skyddar hela husets kablar och apparater - utom vid direktträffar av blixten.
Ett sådant kan kosta några tusenlappar, plus montering av elektriker.
Enkla åskskydd
Dessutom finns enkla åskskydd som kopplas in mellan eluttagen och apparaterna. De kan kosta från några tior upp till tusenlappen, men ger inte samma skydd. Möjligen kan de fungera som komplement till ett inledningsskydd, men ofta finns motsvarande skydd inbyggda i moderna apparater.
Ett effektivt skydd för enskilda apparater är naturligtvis att dra ur sladden, men det är ofta opraktiskt och inte så lätt att göra om man inte är hemma när ovädret slår till. Det skyddar dessutom inte husets ledningsnät.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!