Enligt SCB finns det cirka 12 000 fritidshus på Gotland. När många av dessa bommas igen för säsongen ökar riskerna för olika försäkringsskador. Och med höga elpriser väntas dessa risker inte bli färre, bedömer försäkringsbolaget If.
Detta på grund av att husägare förväntas sänka värmen mer än vad byggnaden tål, eller att de stänger av värmen helt. Om är kallt ute och samtidigt blir strömavbrott tar det inte lång tid innan vattenledningar fryser.
– Vi vet att många kommer försöka hålla nere elkostnaderna detta år. Men kom ihåg att 15 grader är rekommenderad grundvärme inomhus. Om man ändå väljer att stänga av värmen är det extra viktigt att man stänger av vattnet, tömmer ledningarna och rostskyddar golvbrunnar och vattenlås, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If, i ett pressmeddelande.
Samtidigt har Konsumenternas Försäkringsbyrå gått ut med en uppmaning att inte sänka temperaturen alltför mycket för att spara pengar – eftersom det finns risk att försäkringen inte gäller om man varit slarvig.
– Försäkringsbolagen rekommenderar att man har en grundvärme på omkring 15 grader. Sänker du värmen ytterligare utan att vidta åtgärder kan du anses ha varit oaktsam och riskerar att få en lägre ersättning från försäkringen om huset skulle drabbas av en frysskada. I värsta fall kan du bli helt utan ersättning, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Vid frysskador är självrisken oftast högre än vid andra vattenskador. Den varierar mellan försäkringsbolagen och kan i vissa fall bli upp till 20 procent av skadans kostnad, skriver försäkringsbyrån.
If tipsar om att inte låta vatten stå still i ledningar. Man bör istället stänga av huvudvattenkranen, öppna alla vattenkranar och spola ut det vatten som finns i rören. Då begränsas skadorna om något fryser sönder och orsakar läckage.
Även varmvattenberedare och toalett bör tömmas på vatten. "Häll sedan lite rödsprit i vattenkröken och spolcisternen så att det vatten som blir kvar inte fryser", skriver If.
För att undvika andra former av fuktskador är det en god idé att titta till huset med jämna mellanrum, särskilt efter storm eller kraftigt snöfall. Se till att alla takpannor är hela och att hängrännor hålls rensade från löv så inte vatten blir stående.