15 hårda kakor, två mjuka sorter och en tårta, har bakats till det gotländska kaffekalaset i Gothem bygdegård.
Sammanlagt 18 kakverk har bakats av medlemmar i LRF Gothem, hembygdsföreningen, Gothem rödakorskrets och bygdegårdsföreningen.
- Naturligtvis ingår en receptsamling och en påse i priset så att gästerna kan ta med förning hem, säger Jessica Hermansson, Christina Näslund och Lisbeth Meimermondt under ett av sina gemensamma bakpass.
Godast? Egentligen alla och varje efter tycke och smak, menar GA:s kakpatrull som testat att proväta en av varje med uppgift att poängsätta varje sort efter smak och utseende.
- Låt inte stilpoliser och smakdomare avgöra din smakupplevelse. Använd det egna goda omdömet och njut, är testduons tips.
Med fokus på svenska, helst gotländska, råvaror, och gärna ekologiskt producerade, drog de fyra föreningarna i Gothem för fyra år sedan igång kaffekalasen.
- Vi ville göra något tillsammans, ta till vara den äldre generationens kunskap och tillföra något nytt. Förslaget blev att hålla kaffekalas och bulla upp med gott och hembakat, säger Jessica Hermansson i LRF Gothem.
De fyra värdföreningarna delar upp sig på olika bakdagar. Gamla traditionsrika recept varvas med nyskapade sorter. Gemensam nämnare är att alla sorter bakas med riktigt smör.
- Det märks på smaken. Smör gör skillnad. Ekologiskt producerat gör också skillnad, men mer mentalt, slår de tre fast.
Gorån, rullrån, struvor och isterkakor hör till de sorter som är ett måste på gotländska kaffebord, i alla fall i Gothem. Biskvier och radiokaka hör till de nya och för året är det premiär för minttoppar.
- Ett kalas utan saffransbröd är också svårt att tänka sig på Gotland. Men för en fastlänning, van med saffransbullar bara vid jul, kan det kännas ovanligt att bli bjuden på saffransknutar till midsommar menar Jessica.
Till nyheterna på kaffebordet i Gothem hör en fantastisk karuselltårta från Bäntebingels. I grundreceptet för en sats ingår 4 ägg, 1,5 deciliter socker, 4 matskedar potatismjöl och 3 matskedar kakao. Två satser behövs till tårtan.
Äggvitan, skild från gulan, vispas till hårt skum. Äggulan och sockret vispas poröst och resten av ingredienserna tillsätts varefter äggviteskummet försiktigt rörs ner för hand. Smeten gräddas på bakplåtspapper i en 30x40 centimeter stor form, cirka 5-7 minuter i 250 grader varm ugn.
En fyllning av 600 gram rårörda hallon eller hallonsylt samt 8 deciliter grädde breds ut och kanterna skärs bort på tårtbottnarna. Sedan delas kakan i 5 centimeter breda remsor som rullas hårt ihop en remsa i taget till en enda stor rulltårta med hallongrädden som pöser upp mellan lagren.