Tillsammans med sin mamma och sin man gör Carin Tellström videos på sociala medier, i ett försök att gestalta det gotländska arvet och den gutniska dialekten med humor och igenkänning.
– Jag pratar gutamål i alla de här småfilmerna. I alla andra landsändar har dialekten fått en revival och här är det många som säger att gutamålet har sina sista dödsryckningar för att det är så svårt. Jag får ta de där sista dödsryckningarna då, säger hon och tillägger att hennes föräldrar rådfrågas för att få till uttalen rätt i klippen.
Hennes mamma Ing-Marie och pappa Per är väl förankrade i lokalsamhället. Carins föräldrar var engagerad i Hoburgs hembygdsförening, Öja Kulturförening och Bottarve museigård. Kulturtraditioner som att slå ängen och lägga agtak överallt på Storsudret har varit del av familjens ideella aktiviteter. Som vuxen frågade sig Carin, som arbetar med strategisk kommunikation, vad hon kunde bidra med.
– Jo, jag kan göra små filmatiseringar om gotländska särskildheter. Sedan sa det bara svajs, så hade halva Gotland sett första filmen med 37 000 visningar, säger Carin Tellström.
De fortsatte att göra filmer som lades ut på youtube och facebook. Filmproducentfamiljen kallar sig Cinema Ciceron Gotland och parallellt med komiska klipp görs även draman som har filmatiserats, bland annat baserat på gotländska Anna-Kajsa Hallgards författarskap. När deras version av novellen "Sammetskostymen" skulle på bygdegårdsturné kom pandemin och visningarna pausades. På nätet sprids dock deras videos om hur man exempelvis pratar klokt med gutar eller beter sig när det bjuds på kaffi.
– Den absoluta värstingarna heter "Vad gör gotlänningar på vintern" med nästan 50 000 visningar. Där driver vi lite med bilden av oss. Alla gotlänningar har fått frågan någon gång och det är den dummaste som finns. Att vi inte gör någonting utan bara sitter och väntar på sommarfolket, säger Carin Tellström med ett skratt.
I den senaste filmen ger hon fem tips för den som vill smälta in bland gotlänningarna.
– Alla vill smälta in. Jag har jättemånga bekanta som har hus på Gotland och även om det inte sägs rakt ut är deras absolut högsta dröm att ses som gotlänningar, säger hon.
Själv är hon gute, men också deltidsgotlänning. Hennes filmer är även ett sätt att hålla sig kvar vid det gotländska personligen.
– Jag drivs av en pisskänsla över att jag flyttade härifrån. Det är det jag fajtas mot. Varför jag flyttade, säger Carin Tellström som har arbetslivet och familjelivet på fastlandet.
Ändå är hon på föräldragården i Burgsvik så ofta hon kan. Dit tar hon med sin man, sina två barn, två katter, en hund, en häst och en filmkamera. För att få stanna kvar i det gotländska och sprida det vidare.
– Det här är mitt lilla bidrag till min hembygd, säger hon.
Carins tips för att smälta in bland gotlänningarna
Bästa samtalsämnet
Ha en regnmätare i trädgården. Håll stenkoll på den. Töm efter varje nederbörd. Dela med dig av resultatet och säg "Det var gutt, det behövdes". Har du fått mer än någon annan socken är det bra.
Hur du hälsar
Hälsa helt enkelt på folk. Ute i glesbygden har man inte råd att inte hälsa på någon, för vem vet när man kan behöva hjälp av en person med traktor, få låna en cykelpump eller veta vägen till bästa badviken.
Hur du möts
När du möter någon bekant på vägen saktar du ner, men ni rör er ändå sakta ifrån varandra under pratet. Med ökad distans emellan er upphör samtalet utan att man säger hejdå. Om ni inte känner varandra kan det behövas en kortare, eller längre, släktutredning. Ni kan vara B-kusiner.
Hur du pratar
Prata med gotlänningar som om de är vanligt folk, inte som om de är från Skansen.
Hur du inte pratar
Försök inte att prata gotländska, inte ens kända komiker eller imitatörer klarar det. Så håll hellre tyst, det är också väldigt gotländskt.
Hur du fikar
När du bjuder en gotlänning på kaffe kommer de att säga nej, minst två gånger, även om de vill ha. Det hör till etiketten. Om du har sagt nej, nej, ja och blivit inbjuden på kaffe och ett kakfat tar du emot. Man tar alltid kaka, det spelar ingen roll vilken diet du är på.
Ultimata tipset
Om du inte är född gute eller uppväxt på Gotland är det bästa att gifta sig med en gotlänning, då kommer du direkt in i det kulturella sammanhanget. En gotländsk gräddfil.
Viktigt!
En gute pratar aldrig om Gotland som "öjn". Det gör bara turister, sommargotlänningar och gotlänningar som har bott borta tillräckligt länge för att ha hemlängtan.