Gotländska lärare anställda i kommunala skolor och anknutna till Lärarnas riksförbund fick i snitt en lönehöjning på 3,2 procent förra året. Det är den högsta höjningen i landet och andra året i rad Gotland toppar statistiken.
– Vi har lyssnat och förstått allvaret. Vi måste satsa på lärarna, så att vi får behålla de duktiga vi har och även kunna rekrytera nya. Med tanke på de kompetensförsörjningsutmaningar vi står inför kommer vi att behöva fortsätta satsningen, säger Torsten Flemming, grundskolechef på Region Gotland.
Rikssnittet ligger på 2,6 procent, enligt Lärarnas riksförbund, och är den lägsta genomsnittliga löneökningen sedan 2012. Trots de senaste årens löneökningar på Gotland anser Torsten Flemming att det fortfarande finns en bild av att ökningen är låg.
– Vårt konkurrensområde är Stockholm och där är det en helt annan lönebild, men jämför vi med andra delar av riket ser det ganska bra ut. Men vi lever fortfarande med bilden att lönerna är väldigt dåliga här, och historiskt sett stämmer det, men inte i dag.
Uppfattningen menar han kommer från en jämförelse om "Bästa skolkommun" med löneuppgifter från år 2016, då öns lärare fick en väldigt liten lönehöjning jämfört med övriga landet.
– Sedan dess har vi ökat lönerna men bilden finns kvar. Jag tror att det är bra om vi försöker ändra på den, och inte jämföra oss med Stockholm, säger Torsten Flemming.
Men Linda Rung, ordförande för Lärarförbundet på Gotland, tycker inte att lönerna är tillräckliga.
– Löneläget för lärare är inte tillfredsställande. Vi vet att medianlönen för vissa yrkesgrupper är i paritet med riket, medan andre inte är det, till exempel för skolledare eller fritidspedagoger.
Rosita Sundh, ombud för Lärarnas riksförbund på Gotland, håller med Linda Rung. Hon tror att det faktum att den procentuella löneökningen varit högre på Gotland kan ha att göra med att lärarna hade en låg lön initialt.
– Vi har fortfarande inget bra lärarlöneläge på Gotland, säger hon.
Lärarförbundets ordförande ser att det på senare tid gjorts ansträngningar för att minska löneskillnaderna.
– Vi har haft en löneförskjutning till det positiva de senaste åren, men det innebär inte att vi är i hamn. Det är viktigt att hålla i de satsningar som nu görs, säger Linda Rung.