I Länsförsäkringars rapport, "Så sparar vi till barnen", går det att läsa att den genomsnittlige föräldern i år sparar 579 kronor per månad och barn. En ökning sett till fjolåret, då den summan låg på 521 kronor. Det råder dock en stor skillnad mellan vad höginkomsttagare och låginkomsttagare sparar till sina barn, visar rapporten.
– Vi träffar gotlänningar som inte har en buffert, och det har nästan blivit värre i och med hur det ekonomiska läget sett ut ett tag nu, med höga räntor och så vidare. Vi ser att fler har svårt att betala av sina lån i och med dessa höga räntor och det är tufft för många. Det påverkar såklart möjligheten att kunna spara pengar till sina barn, säger Louise Sellén Pettersson, privatrådgivare på Länsförsäkringar Gotland.
Hon har en stor förståelse för att det inte är en självklarhet för alla föräldrar att kunna spara pengar till sina barn. Framför allt inte under de ekonomiskt tuffa tiderna som råder i dagsläget.
– Vissa kan inte spara alls, vissa kan spara några hundringar, någon sparar hela barnbidraget. Det är väldigt olika hur det ser ut. Men det absolut viktigaste är att ha en buffert för sig själv i första hand. Att man har undanlagt ifall något oförutsett händer, som att bilen går sönder eller liknande, säger Louise Sellén Pettersson.
Hon berättar dock att det trots tuffare ekonomiska tider, är många gotlänningar som sparar till sina barn och att många börjar tidigt.
– Det är såklart lite olika, men de allra flesta börjar spara direkt när barnet kommer. Många sparar tills barnen är 18 och ju tidigare man börjar desto mer risk kan man ta, då pengarna kommer ligga där länge, säger Louise Sellén Pettersson.
Med "risk" menar Louise Sellén Pettersson den risk som finns i att spara i fonder, vilket är det vanligaste sättet att spara till sina barn. "Hög risk" innebär ökade chanser till en hög värdeutveckling, men även en större risk att förlora pengar. "Låg risk" minskar chanserna till en hög värdeutveckling, men ger en lägre risk att förlora pengar.
– En person som vet att hen kommer behöva pengarna om ett eller två år, borde troligtvis välja fonder med låg risk eller använda sig av ett sparkonto. Men föräldrar som sparar till sina barn, sparar ofta tills barnen blir 18. Då tycker jag man kan ha lite högre risk. Här får man fundera lite över vad man tror passar en själv, säger Louise Sellén Pettersson.
Om man väljer att spara till sina barn genom fonder, så rekommenderar Louise Sellén Pettersson att man gör det via ett så kallat investeringssparkonto (ISK).
– Det finurliga med ISK är att man skattar årligen, i stället för att skatta 30 procent varje gång man plockar ut pengar, som med ett "vanligt" fondkonto. Då försvinner inte massa pengar sen när barnet fyller 18 och kanske vill plocka ut sina pengar, säger hon.
Helagotland har pratat med några gotlänningar på stan, och frågat hur de tänker kring sitt sparande till barnen. Kia Iverby från Visby har ett långtidssparande för sina två barn, 9 och 12 år gamla.
– Vi började spara direkt när de var små och vi sparar några hundralappar i månaden på ett sparkonto. Vi har klarat av att behålla samma summa trots att det såklart blivit tuffare ekonomiskt de senaste åren, säger Kia Iverby.
Hon berättar att barnen även får en månadspeng, för att få en tidig inblick i pengarnas innebörd.
– Den pengen får de handla själv med, fundera på vad saker kostar och spara själv om de vill det, säger Kia Iverby.
Kristian Niemimaa från Visby har en son på tio månader. Likt Kia Iverby satsar han också på att lägga undan sparpengar varje månad.
– Vi började spara när han föddes och lägger undan barnbidraget plus lite till varje månad. Det blir en ganska bra kaka som förhoppningsvis sen kan räcka till körkort, en insats till en bostad och så vidare, säger Kristian Niemimaa som berättar att han tror det är viktigt att lära sig att hantera pengar i tidig ålder.
– Genom att ge en vecko- eller månadspeng så får de testa på att budgetera själva och då även att spara pengar.
Ann-Sofie Petersson, även hon boende i Visby, har två numera vuxna barn som är 25 och 27 år gamla.
– Vi kanske inte har varit så bra på det långsiktiga sparandet, men vi har alltid försökt hjälpa till när det går. Med exempelvis telefoner och liknande.