Så trivs vi på Gotland

Gotlänningarna har svagt förtroende för de folkvalda politikerna på ön.Ett hot mot demokratin, menar kommunalrådet Lars Thomsson.

Gotland2008-12-19 04:00
På en 10-gradig skala, där 10 är väldigt bra och 1 är väldigt dåligt, hamnar snittet på en medelmåttig 3:a, när gotlänningarna får bedöma hur väl de kan påverka det som händer och sker inom kommunen.
Nästan lika illa är betyget av det förtroende gotlänningarna har för de sittande politikerna.
Även betyget för information/öppenhet liksom tillgängligheten inom kommunen blir i snitt en 4:a.

Är förvånad
- Att Gotland ligger lågt när det gäller möjligheten att påverka är känt, så har det varit i några år. Men jag är förvånad; Gotland är litet, vi har aktiva partier och alla känner alla - det borde inte behöva vara så, resonerar kommunalrådet Lars Thomsson (c), som samtidigt förvånas mindre av det faktum att gotlänningar har lågt förtroende för de förtroendevalda, politikerna.

Större öppenhet
- Så är det i hela landet, men det är förstås allvarligt. Det känns som ett demokratiskt problem att invånarna inte har förtroende för oss valda politiker.
Fortsätter det så havererar till slut det demokratiska systemet och vad har vi då att sätta in? frågar han sig.
Det som kan göras, menar Lars Thomsson, för att motverka de dåliga siffrorna när det gäller påverkan och förtroende är fler möten med medborgarna och ännu större öppenhet.
- Fler medborgardialoger i konkreta frågor är det vi kan göra för att stärka öppenheten och fortroendet, tror Lars Thomsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om