Sommar och sol och värme – härligt för oss människor – och det tycker bakterierna också. De växer till som mest i 20 till 40 graders värme. Därför har miljö- och hälsoskyddskontoret tillsammans med sjukvårdsrådgivningen givit ut lite råd för hur man skall hantera mat i sommarvärmen och vad man skall göra när eller om man blir matförgiftad.
Stranden
Tänk på att förvara maten som du tar med till stranden eller på picknick väl kyld. Om du inte har möjlighet att hålla maten kall - välj livsmedel som är mindre temperaturkänsliga. Likaså gäller extra varsamhet vid sommarbufféer; mat som står i solvärme blir lätt förstörd.
Hantering hemma
Viktigt är naturligtvis att restauranger har god hygien men även den egna hanteringen i hemmet kräver en bra hygien. Var noggrann med handhygien. Och byt disktrasor ofta, använd olika skärbrädor för exempelvis grönsaker respektive kött.
På sommaren gäller det speciellt att tänka på att snabbt kyla ner varm mat. Låt inte varm mat stå framme och svalna. Vidare bör mat som förvaras i kylskåp täckas över.
Matförgiftning
Symptom på matförgiftning är kräkningar, diarré, magsmärtor och ibland feber som kommer några timmar eller dygn efter intaget av maten som blivit dålig.
Misstänkt matförgiftning efter exempelvis restaurangbesök bör anmälas till miljö- och hälsoskyddskontoret. Varje sommar får förvaltningen ett trettiotal anmälningar om matförgiftning. Men det finns ett stort mörkertal. Hälften av dem som blir sjuka av mat blir det i det egna hemmet.
De här tipsen och mer information finns på kommunens hemsida.