Det här borde du tänka på vid uthyrning i sommar

I inflationstider som dessa är det många som hyr ut sin bostad för att få in mer pengar till semesterkassan. Men vad borde man egentligen tänka på när man hyr ut?

På Gotland är det vanligt att man hyr ut sin bostad eller fritidshus, framförallt under sommartid.

På Gotland är det vanligt att man hyr ut sin bostad eller fritidshus, framförallt under sommartid.

Foto: joel nilsson

Gotland2023-06-05 12:10

I dessa tuffa ekonomiska tider är det allt fler som hyr ut sin bostad eller fritidshus för att få in ett extra tillskott i kassan. Enligt en Sifo-undersökning har var tionde svensk hyrt ut sin bostad eller fritidshus. 

Men det finns saker som är viktigt att tänka på inför uthyrning för att undvika bekymmer. Företaget Dina försäkringar listar några tips inför uthyrning. Som att ett godkännande från bostadsrättsförening eller hyresvärd kan behövas, annars är risken stor för uppsägning av hyresavtalet eller att man kommer hem till en kraschad lägenhet. 

undefined
Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket.

Mia Winberg från Dina försäkringar menar att deras uppfattning är att det har blivit vanligare med skador i samband med uthyrning. 

– Ett flertal av de skador som anmäls handlar om slitage på bostaden och många kunder tror att försäkringen ersätter slitage när man hyr ut, vilket den inte gör. Vår försäkring ersätter uppsåtlig skadegörelse men inte slitage som repor i parketten eller en nedsmutsad soffa, säger hon. 

Just att se över sitt försäkringsskydd är något man också bör tänka på.  

– Vi brukar upplysa om att det är viktigt att hyresgästen har en hemförsäkring med ett ansvarsskydd som kan ersätta skador om hyresgästen är vårdslös och exempelvis orsakar en brand- eller läckageskada. Det kan även behövas en tilläggsförsäkring i vissa fall, säger Mia Winberg. 

undefined
För 2021 deklarerade gotlänningarna inkomster från privatuthyrning på 26 miljoner.

Att man ska redovisa uthyrningen som inkomstkälla i deklarationen, är också något som lätt kan glömmas bort. Men tjänar du mer än 40 000 kr per år på uthyrning, måste du betala skatt på 30 procent av överskottet. 

Under förra året tog 77 000 personer upp i sin deklaration att de hade en kapitalinkomst från uthyrning av sin bostad. Men enligt Emelie Köhn, deklarationssamordnare på Skatteverket, är det fler än så som hyr ut sin bostad med inkomst över gränsvärdet.

– 2022 gjordes en mindre riktad kontroll för inkomståret 2020 som medförde en total höjning av överskott av uthyrning med drygt sju miljoner kronor. I våra riktade kontroller har vi sett att det är fler som får uthyrningsinkomster över gränsvärdet på 40 000 kr än som redovisar det i deklarationen, säger hon. 

På Gotland skedde däremot en ökning av antalet personer som deklarerade inkomster från uthyrning mellan åren 2020 och 2021, från 790 till 908 stycken. Mätt i kronor ökade de deklarerade intäkterna från 20 miljoner kronor år 2020 till 26 miljoner kronor år 2021. 

Fler tips vid uthyrning

• Sätt inte ett överpris på hyran – Se vad andra tar i hyra, innan du hyr ut. 

• Gör upp om städning. Gör upp om i vilket skick bostaden ska lämnas och vem som ansvarar för städningen.

• Lämna inte saker du är rädd om. Som personliga saker som kanske inte kan ersättas med pengar.

• Träffa din hyresgäst. Det är ett bra tillfälle att gemensamt besiktiga bostaden. Gör även en besiktning innan utflyttningen.

Källa: Dina Försäkringar

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!