Så var julivädret: rekordtorrt men normala temperaturer

Sommarvädret på Gotland har varit ombytligt med både riktigt heta som kyliga dagar. Högst såväl som lägst har temperaturen varit i Visby.

Hoburgen har fått väldigt lite nederbörd under juli månad.

Hoburgen har fått väldigt lite nederbörd under juli månad.

Foto: Maria Molin/arkiv

Gotland2022-08-01 20:05

Det har varit ett riktigt ”antingen eller”-väder på ön i juli. Efter en varm inledning av månaden blev det både småkyligt och ett par rekordheta dagar 20-22 juli.

– Tittar man på temperaturerna så har de legat ganska nära det normala om man räknar mellan 1991 och 2020. Det var varit mellan noll och en grad varmare i år. Så på den punkten har det varit en vanlig svensk sommar, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Den högsta uppmätta temperaturen som uppmättes vid Visby Flygplats var 32,3 grader. Även det lägsta värdet konstaterades en natt på samma väderstation, ynka sex grader.

Men när det gäller nederbörden så har det varit torrt. Knastertorrt. Framförallt på den södra delen av Gotland där det ser ut att kunna bli den torraste julimånaden på över 20 år, enligt preliminära uppgifter.

– På Hoburgen har den sammanlagda nederbörden varit 8,7 millimeter. Det motsvarar bara 16 procent av det normala för den här väderstationen. Och det är förstås väldigt lite, säger Emelie Karlsson.

Hur mycket har det regnat på resten av ön?

– Om vi går till väderstationen i Fårösund har den visserligen fått mer än dubbelt så mycket nederbörd, men det är inte speciellt mycket det heller. 17 millimeter är bara 34 procent av det normala för den stationen. Så generellt sett kan man säga att det varit regnfattigt över Gotland under juli månad. Sen är det klart att det har varit regnskurar och så som gör att det kan bli väldigt stora lokala skillnader, säger Emelie Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!