"Vi ville göra det här bra – men inte för bra"

Den korta, digitala Almedalsveckan blev en succé, enligt projektledaren. Ändå blir upplägget ett annat nästa år.

Mia Stuhre berättar att hon satt vid scenen under ett av talen – trots att talaren inte var där. "En märklig känsla".

Mia Stuhre berättar att hon satt vid scenen under ett av talen – trots att talaren inte var där. "En märklig känsla".

Foto: Joakim Nyberg

Gotland2021-07-08 16:31

Den 2 april i fjol kom beskedet att Almedalsveckan 2020 ställs in.

– Det pratades om att göra något digitalt redan då, men vi var inte redo. Beslutet blev att satsa mot 2021 och göra något på plats, berättar Region Gotlands projektledare för veckan Mia Stuhre.

Så blev det inte heller. Smittan fortsatte att sprida sig och samtal fördes om någon slags hybrid; delvis fysisk, delvis i elektronisk form.

– Men i februari sade rikspartierna att partiledarnas närvaro på plats var osäker. Då blev beslutet självklart: Vi skulle ha en helt digital vecka 2021, berättar Mia Stuhre.

Man bestämde även att den digitala formen skulle stå fast, oavsett smittutveckling och restriktioner längre fram.

Ett annat beslut som fattades i februari gällde veckans längd.

– Arrangörsgruppen hade möten med riksdagspartierna och med regionstyrelsen och bestämde om en fyradagarsvecka.

Och hur valde ni vilka partier som skulle dela dag?

– Ja, den frågan har många ställt. Vi gjorde det enkelt: De som hade kvällstal på dagar som fanns kvar behöll sin dag. Övriga partier lade vi i samma turordning som de hade, men på förmiddagarna, svarar Mia Stuhre.

Hur blev det då, med facit i hand? Till att börja med skrevs historia, på flera olika sätt:

– Veckan blev digital, partierna delade dagar – och så fick vi en statsministeromröstning på slutet.

Omkring 400 arrangörer drog ihop över 700 evenemang. Det är ganska långt från 2018 års toppnotering på över 4 300. Men Mia Stuhre tycker att den jämförelsen är orättvis:

– Om vi till exempel ser på hur många evenemang som hade en digital utsändning 2019 och sedan tittare per dag, så var det faktiskt fler i år.

Gällande ämnesområden så intog "hållbarhet" som vanligt en topposition. Men en uppstickare i år var etiketten "demokrati", som sattes på 129 av programpunkterna.

Årets huvudsakliga centrum för veckan, sajten Almedalsveckan Play, hade 56 000 besök under de fyra dagarna. Mia Stuhre ser denna digitala upplaga som en succé – men nästa år är det fysiskt i Visby som gäller.

– Vi sade från början att vi ville göra det här bra, men inte för bra. Det fysiska mötet är viktigt. Sedan vill vi ändå ta med oss den boost vi fick i år och jag skulle gärna vilja ha kvar Almedalsveckan Play.

Till nästa år ändras antalet dagar än en gång: En femdagarsvecka är det som gäller 2022. Enligt tidigare beslut sänks även arrangörernas markhyra, för dem som endast hyr en mindre yta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!