Så var terrorrättegångens fjärde dag

Under måndagen fortsatte rättegången mot Theodor Engström som står åtalad för knivmordet på Ing-Marie Wieselgren på Donners plats. Här är allt du behöver veta om förhandlingen.

Theodor Engström i kriminalvårdens gröna kläder.

Theodor Engström i kriminalvårdens gröna kläder.

Foto: Tim Aro/ TT

Gotland2022-11-14 19:11

Först ut att förhöras var Rikard von Zweigbergk som är beredskaps- och säkerhetsskyddschef på Region Gotland. Theodor Engström tittade på honom kort.

– Första reaktionen fick jag från de sjukvårdare från Röda korset som fanns i Almedalen, berättade han på åklagarens fråga kring hur han fick reda på attacken mot Ing-Marie Wieselgren.

Han berättade om kaoset som uppstod under dagen för mordet.

undefined
Theodor Engström i kriminalvårdens gröna kläder.

– Det första vi gjorde på plats var att få tag på de andra som jobbar i Almedalsveckan. Det var ganska förvirrat, vi visste inte vad som hade hänt.

Theodor Engström satt i sina tilldelade gröna kläder och tittade mest ner i bordet när Rikard von Zweigbergk pratade.

– Vi hade fyra personer i vårt stabsrum som jobbade med kommunikation, berättade von Zweigbergk.
Han säger att det kort efter attacken blev ett stort tryck från media, och att det började ringa på "alla hans nummer". Han sade dock att han själv inte skötte någon kommunikation med media i nära anslutning till händelsen vid Donners plats.

Åklagaren frågade hur regionen resonerade när man fick reda på att Annie Lööf var en måltavla. 

undefined
Teckning från rättegången mot Theodor Engström som åtalats för terrorbrott under Almedalsveckan 2022.

– Den misstanken hade vi ganska tidigt, vi visste att Annie Lööf skulle tala den kvällen, sa von Zweigbergk.

Han sa även att man kände till att Annie Lööf varit utsatt för hot tidigare.

Åklagare Henrik Olin frågade vad Rikard von Zweigbergk tror det hade fått för konsekvenser om den planerade attacken mot Centerledaren Annie Lööf hade fullföljts.

– Om vi hade haft ett mord på en riksdagspolitiker och partiordförande, det hade nog omedelbart lett till att vi hade behövt stänga ned Almedalsveckan, svarade han.

Nästa vittne var polisen Susanne Wikland som var med på länk. Hon var biträdande kommenderingschef under Almedalsveckan 2022.

– Vi hade nog fått ha ett slags krismöte med Gotland och Säpo och tänkt stora tankar om hur vi skulle ha gått vidare, svarar Susanne Wikland på frågan om hur det hade varit om gärningsmannen inte hade gripits.

undefined
Theodor Engström kunde gripas av poliser efter att han tacklats ner i Volters gränd.

Hade det påverkat kommunikationerna till och från Gotland om gärningsmannen inte hade gripits, undrade åklagaren.

Susanne Wikland sa att det är svårt att spekulera kring, men att det hade kunnat bli en påverkan på flyg och färjor.
– Om vi inte hade gripit gärningsmannen så är det något vi hade tittat på, även om det hade inneburit stora inskränkningar.

Efter en lunchpaus drog rättegången igång igen. Alla berörda parter var på plats, och först att förhöras under eftermiddagspasset var Jonas Hysing, nationell kommenderingschef för den särskilda händelsen kring valet 2022.

– Hur hade ditt arbete med valet 2022 påverkats om en attack mot Annie Lööf hade fullbordats?, frågade åklagaren.

– Svårt att svara på, men ett mord på en politiker, det hade ju inneburit att säkerhetsåtgärderna hade blivit omfattande, svarade Hysing.

Under rättegången såg Annie Lööf sammanbiten ut och följde noga det som sades.

Under eftermiddagen förhördes även Martin Hultén, som är ordförande för Psykiatriska föreningen i Sverige. Förhöret med Martin Hultén verkade intressera Engström mer än något annat, han tittade flera gånger på vittnet, något han inte gjort tidigare. 

– Det blev ett svårt slag för den svenska psykiatrin, sa Martin Hultén, och fortsatte:

– Det som har hänt är att vi fått ta till oss ett annat säkerhetstänk. När vi har större och mindre möten så får vi ha en större säkerhet på plats. 

Han beskrev även att det finns ett tydligt före och efter händelserna i Visby den 6 juli. 

undefined
Polisens bilder på terroråtalade Theodor Engström.

Regiondirektör Peter Lindvall från Region Gotland förhördes också på eftermiddagen.

– Jag satt på ett seminarium ungefär 500 meter från brottsplatsen. Det kom flashar i telefonen om att en person knivskurits och vi avslutade seminariet och gick till Donners hus som var vår samlingsplats, sa Peter Lindvall.

Var det aktuellt att avbryta Almedalsveckan?, undrade åklagare Henrik Olin.

– Ja, det var ett av de scenarion som vi diskuterade.

Vad var det som gjorde att ni valde att fortsätta?, undrade åklagare Olin. 

– Allt var beroende av att gärningsmannen greps ganska omgående och att vi tillsammans med polisen beslutade att Almedalsveckan kunde fortsätta. 

undefined
Theodor Engströms knivar.

Peter Lindvall sa att om den misstänkte gärningsmannen inte gripits så hade man troligen valt att avbryta Almedalsveckan.

Han sa även att händelserna under Almedalsveckan 2022 utan tvekan kommer att påverka samhället i stort, och även kommande arrangemang av Almedalsveckan. 

– Vi avser att genomföra Almedalsveckan 2023, men det kommer att bli en annorlunda Almedalsvecka och vi kommer att ha mer fokus på förberedelser och säkerhetsfrågor, sa Lindvall. 

Sist att förhöras under dagen var riksdagsledamoten Hanna Westerén (S). Förhandlingen har i huvudsak handlat om att åklagare Henrik Olin vill visa hur mordet på Ing-Marie Wieselgren har påverkat synen på säkerheten kring Almedalsveckan.

– Den första indikationen på att något hade hänt var en pushnotis på min mobil. Och sedan hörde jag sirener utanför hotellet, sa hon.

Hanna Westerén har stött på Ing-Marie Wieselgren i flera sammanhang under åren.

undefined
Mordet på Donners plats, bild inifrån Theodor Engströms tält där man kan se pilar och pilbågen som dock aldrig kom till användning.

– Det var fasansfullt. Och en av personerna som var med på mötet kände henne väldigt väl och jag fick ta henne åt sidan och informera henne om att det var Ing-Marie. Hela kvällen var oerhört mörk och dyster, sa Hanna Westerén om hur det kändes när hon fick reda på att det var Ing-Marie Wieselgren som avlidit.

Hon fick frågan hur hon tänker kring fortsättningen på Almedalsveckan.

– Jag tänker att jag under hela den tid jag varit politiskt aktiv försökt öppna för mer sammankomster. Det skulle vara en enorm förlust för det demokratiska samtalet om den här typen av sammankomster skulle försvinna, sa Hanna Westerén.

Efter förhöret med Hanna Westerén avslutades den fjärde dagens förhandlingar. De återupptas under tisdagen.

undefined
Theodor Engström förs in i Gotlands tingsrätt vid rättegången om Almedalsmordet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!