Så vill MP få fler att trampa

Miljöpartiet vill ge cyklisterna större plats i trafiken. Nu föreslår man en regional satsning på ökad cykling. - Bor man på landsbygden kan en breddad vägren ge vingelutrymme och trygghet som gör att fler vill cykla, säger Matias Swartling (MP).

Norrgatt. Så här kan rondellen göras om för att få fler att cykla.

Norrgatt. Så här kan rondellen göras om för att få fler att cykla.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2012-05-05 04:00

Miljöpartiet har tillsammans med NTF frågat 400 gotlänningar vad som kan göras för att få fler på ön att välja cykeln framför bilen. Bredare tillfartsvägar för cyklister till Visby och sensorstyrda lampor längs landsvägarna är några exempel på vad man önskar för att välja cykeln.

- Det här är till viss del en landsbygdsfråga. Vi vill att det ska bli lättare att ta cykeln till någon form av samordningsplats, från vilken man sedan kan ta bussen in till stan, säger Matias Swartling.

Man vill öka möjligheterna att cykla till busshållplatserna på landet och då krävs förbättrade möjligheter att låsa sin cykel.


Lås cykeln
- När busstationen i Visby byggs om ska det också där finnas möjligheter att låsa in sin cykel och hjälm i ett skåp innan man kliver på bussen. Samma sak vid färjeterminalen i hamnen, säger Matias Swartling.

Ytterst handlar Miljöpartiets vurm för cyklandet om att man vill minska utsläppen från personbilar.

- Det är brottom, för klimatets skull.

I ett pm partiet på Gotland tagit fram slår man fast att det går att få fler att ta cykeln till jobbet och ställa bilen kvar hemma.


Kostar inte mycket
- Man skulle kunna köra en cykelutmaning - Gotland 2013, där vi från regionen utmanar de övriga företagen för att ha en tävlig om vem som kan öka cykelresandet mest. Att ställa bilen och börja cykla är en förändring som kan ske över en natt, det kostar ingen särskilt mycket, säger Matias Swartling.

Partikamraten Daniel Bergvall menar att anställda vid de statliga myndigheterna bör vara snabbt ute i den klungan.

- I en sådan här utmaning kan man ställa lite högre krav på dem som arbetar inom skattefinansierad verksamhet, säger han.

Nämnda utmaning ses som en viktig del i ett större stimulanspaket för att få fler att cykla.

- Satsar man en krona på cykling får man tre, fyra tillbaka. Det är samhällsekonomiskt väldigt lönsamt med cykling, säger Matias Swartling.

Bland förslagen som presenterades i går fanns upphöjda cykelbanor, belysning på landsvägar och ombyggda rondeller. Matias Swartling är också vice ordförande i tekniska nämnden, där man som på många andra håll inom regionen kämpar med en krympande budget.

- Jag tror förstås inte att allt kan genomföras direkt, men på sikt kan det vara möjligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om