Säckpipor fyllde upp

Domprosten Ove Lundin gillar säckpipor. I samband med att han firade sin 60-årsdag i lördags fick både Ove själv och många andra säckpips-älskare sitt lystmäte.
En trio från Sveriges största säckpips-orkester The pipes & drums of the 1:st Royal Engineers fyllde domkyrkan med säckpipans nio toner.

Gotland2002-03-04 04:00
The pipes & drums of the 1:st Royal Engineers är, med sina 80 medlemmar, Sveriges största förening för säckpipsblåsare. Tre av dem, Annelie Lind, Gustav Henriksson och Eugen Qvarnström, framträdde i Visby i helgen.
Första framträdandet skedde redan klockan sex på lördagsmorgonen när domprosten Ove Lundin väcktes med en liten födelsedagskonsert från gatan. En uppskattad start på dagen, kan man förmoda, med tanke på att Ove Lundin tycker så mycket om säckpipor.
<span class=MR>Lunchkonsert</span>
Men både publiken och repertoaren blev betydligt större när det bjöds till lunchkonsert några timmar senare på lördagen.
­ 25 minuter var beställt. Det brukar vara tillräckligt för ovana öron. Längre konserter passar bara för de som är riktiga fantaster eller tondöva, förklarar Gustav Henriksson och ler medan han förklarar:
­ Man måste ha en hälsosam självironi när man spelar säckpipa!
Säckpipeblåsarna Gustav och Annelie och Euguen spelar ett udda instrument och de brukar därför få framträda som ett udda inslag på fester: Det blir pubinvigningar, firmafester och familjefester av alla slag.
Kyrkor spelar de sällan i, mende såg fram emot att pipornas toner skulle få möta de medeltida valven. "Ett häftigt möte", tyckte musikerna innan konserten, även om de också insåg att det skulle bli svårigheter med kyrkans långa efterklang.
­ Den här typen av säckpipor är ju i första hand ett utomhusinstrument, förklarar de.
<span class=MR>Konservativ musik</span>
När Annelie Lind, Gustav Henriksson och Eugen Qvarnström marscherade in till lunchkonserten i domkyrkan var det en stor publik som hade samlats.
Och visst var det mäktigt med tre oförstärkta instrument som kunde fylla hela kyrkan med så mycket musik.
De framförde typisk säckpipemusik, marscher, jiggar och reeler - alltså traditionell folkmusik. Det är i första hand där som säckpipan kommer till sin rätt.
­ Musik för säckpipa är ganska konservativ. Det skrivs en hel del nytt, men eftersom en säckpipa bara har nio toner så har instrumentet sina begränsningar. Det nyskrivna följer traditionen, förklarar Eugen, Gustav och Annelie.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om