Sade ja i fullsatt domkyrka
15 år gammal bestämde sig Quest Bertilsson för att gifta sig i Visby domkyrka under medeltidsveckan. Sju år senare, i lördags, var det äntligen dags och inför fullsatt kyrka vigdes Quest Bertilsson och Katarina Leite.
Katarina Leite och Quest Bertilsson, Göteborg, har varit ett par sedan oktober 2003. I lördags vigdes de i Visby domkyrka, Sankta Maria. Att det blev just där är allt annat än en tillfällighet.
- Jag gick in i kyrkan 15 år gammal och tänkte att här ska jag gifta mig, säger Quest Bertilsson.
Sju år senare var det så dags. Kyrkan bokades redan för ett och ett halvt år sedan, men när paret besökte medeltidsveckan förra året insåg de att de tagit fel på vecka. Som tur var fanns det då ännu möjlighet att ändra datum.
Vigseln ägde rum vid stora altaret och det var så gott som fullsatt i bänkraderna. Paret kände dock långt i från alla.
- I kyrkan kände vi inte mer än kanske 20 procent. Vi har försökt att sprida ryktet till alla möjliga, just för att få en fullsatt kyrka, säger Katarina Leite.
Tidsenligt klädda
Det var ett stiligt par, som vigdes inför en medeltidsklädd församling. Bruden bar en tvådelad klänning i vinröd sammet och med snörliv, huvudet pryddes av en vacker silverkrona.
- Det är Quests mor som har smitt den, hon är väldigt duktig "amatörsilversmed". Jag inspirerades lite av alvernas kronor i Sagan om ringen och sen fick hon fria händer, säger Katarina Leite.
Brudgummen var klädd i svarta hasor och svart jacka med pälskant. Parets kläderna är av 1400-tals snitt och av den typ som adeln bar.
- 1400-tals kläderna är väldigt vackra och lite mer komplicerade än de tidigare, säger Katarina Leite.
Quest Bertilsson, har ett stort intresse för levande rollspel och det var med anledning av det som han för sju år sen kom till Gotland och medeltidsveckan. Katarina Leite har hållt på i två år och varje år besöker paret två till fem lajv.
- Vi kan använda våra bröllopskläder igen, hur många kan det, säger Quest Bertilsson.
Hur mottogs då inriktningen på bröllopet av brudparets nära och kära?
- Det tycket att det var jättekul, säger Katarina Leite.
- Hennes familj tyckte att det var kul, min grät, säger Quest Bertilsson, med ett skratt och berättar att alla inte var så förtjusta i att behöva ha på sig medeltidskläder.
Medeltidsmusik i kyrkan
Gruppen Gråfötter spelade de medeltidsinspirerade låtarna Av längtan och Berghems brudmarsch. Monica May vigde paret.
- Det var roligt, de är ju så fina. Sen är det ju ingen som riktigt vet hur den medeltida vigselceremonin såg ut, men den var på latin.
Monica May berättar om hur sederna kring giftermålet förändrades i samband med Gotlands kristnande.
- Då blev det viktigt att bruden fanns på plats och att hon gav sitt samtycke. Tidigare var detta ingen självklarhet. En så kallad giftoman skötte förhandlingarna åt bruden, säger hon.
Efter vigselceremonin var det fest på Old fellow. Bröllopsnatten, liksom natten till bröllopet spenderade paret på hotell, i stället för i tältlägret på Galgberget, där de annars bor under medeltidsveckan.
Paret tog brudens namn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!