Energicentrum Gotland har tillsammans med Gotlands Läns Hemslöjdsförbund inlett en tävling som går ut på att sticka eller virka de bästa "energisockorna".
– Vi kom på den här idén för att vi vill uppmärksamma att det börjar bli kallt ute och man ska börja energispara. Har man lite kalla golv hemma så är ju en socka jättebra att ha på sig. Så vi tog kontakt med Gotlands Läns Hemslöjdsförbund för ett samarbete, säger Anna Bäckstäde, energi- och klimatrådgivare på Energicentrum Gotland.
– När vi fick frågan kände vi att det passade väldigt bra in med vår verksamhet. Projektet handlar mycket om hållbarhet och vi i hemslöjden jobbar mycket med social hållbarhet, säger Carina Johansson som är sekreterare på förbundet och etnolog på Campus Gotland.
Det finns tre kriterier som de inlämnade sockorna – stickade och virkade inom temat "Hållbarhet och energiomställning" – måste uppfylla: fri tolkning, egen design och eget uttryck.
– Det är väldigt brett. Det handlar inte om att man måste vara jätteduktig på att sticka eller virka. Det kan även vara så att man precis lärt sig, säger Carina Johansson.
Tävlingen har ett bredare perspektiv än att bara den bästa sockan ska utses.
– Ett sånt här projekt är viktigt för att uppmärksamma det hantverksmässiga, men även för att uppmärksamma åtgärder för energieffektivisering. Tävlingen är till för att man ska få upp medvetandet om ämnet, säger Anna Bäckstäde.
Tävlingen drog igång den 13 oktober och avslutas den 23 november.
Men det är inte bara ett par varma och gosiga sockor som kan vara bra att införskaffa sig när vintern närmar sig.
– Ett jättebra tips är att få in lister i fönster och dörrar. Då får man bort det draget och man upplever att det här kalla inte kommer in. Generellt är det sedan att se till att sitt hus är välisolerat. Då behåller man värmen likt en varm socka som behåller värmen i foten, säger Anna Bäckstäde.
Hon bidrar även med några tips som passar bra in på tävlingens tema.
– Man kan ganska enkelt göra stolsdynor som håller värmen om rumpan. Om du blir bra på att sticka kan du göra koftor och tröjor.
– Om man lär sig lite om materialen inser man fördelarna. Till exempel med ull, att man inte behöver tvätta det så mycket utan det räcker med att man vädrar. Då sparar man både vatten och energi, säger Carina Johansson.