Såhär vill Björn Jansson ha det på gamla dagar

När ordföranden i social- och omsorgsnämnden Björn Jansson blir gammal vill han bo kvar hemma.
Men om och när han inte klarar det längre, då kan han tänka sig att bo på Åkermanska i Visby.
­ Det skulle inte vara så dumt med havsutsikt. Fast det är svårt att få plats där. Det finns ett boråd inom nämnden som fördelar platserna och det finns ett tryck i Visby. Men att få bo på Åkermanska är inte det viktigaste för mig. Det gäller att få en bra lägenhet som är funktionell, säger Björn Jansson.

Gotland2003-03-08 04:00
Kommunalrådet Björn Jansson (s) är den politiker som har det högsta ansvaret för äldreomsorgen på Gotland. I dagens avsnitt, som är det sista i GA:s serie "Att åldras på Gotland", får han besvara frågor om boende, anhörigstöd, äldreomsorg i privat regi och arbetsmiljön för personalen.
<span class=MR>Hur vill du bo när du blir gammal?</span>
- Jag vill bo kvar hemma. Kvarboendeprincipen är viktig. Hur länge beror förstås på hur jag bor. Är det på tredje våningen utan hiss är det svårare. Men bor jag tillgängligt och kan komma ut, så ökar möjligheterna.
­ Det handlar om att man planerar för sin ålderdom. Det kan finnas hinder för att bo kvar, till exempel hur toaletten ser ut. Men bygger man rätt i fortsättningen, då kanske jag känner mig tryggare.
­ Det är inte bara ett ansvar för social- och omsorgsnämnden. Det är ett vidare ansvar. Byggnadsnämnd, teknisk nämnd, byggherrar och intresseorganisationer också måste vara med i planeringen. I den bostadsförsörjningsplan som nu arbetas fram, finns därför också handikapp- och äldreomsorgens behov med.
Bland det senaste som finns när det gäller särskilt boende är de 84 lägenheterna i tre stycken trevåningshus på A7-området. Ursprungligen var det tänkt för studentboende.
Fältgatan var inte byggt för mycket gamla människor, de äldsta snart 100 år. Men kommunen hade tryck på sig att snabbt få ner den stora kön. 1999 fanns 180 i kö till särskilt boende. I dag är det 27.
­ Jag har inte varit på Fältgatan ännu. Jag ska ut och titta på de nya boendena snart. Hittills har jag bara besökt de gamla, säger Björn Jansson.
<span class=MR>Vad tycker du om Pjäsen?</span>
Nu planeras för särskilda boendet Pjäsen på A7 med 100 platser i ett sexvåningshus. Pjäsen ska ersätta Göransgården, Mariahemmet och avdelning 1, röd grupp, på Korpen. Röster har höjts mot så många boende i samma hus på A7. Men projektet rullar vidare.
Beslutet togs av den tidigare borgerliga majoriteten. När Björn Janssons parti var i opposition, så var man emot så många äldreplatser i ett och samma hus.
­ Vi tyckte inte att det var bra med så många som 100 platser. 50 hade varit lagom. Det var en akut situation när beslutet togs. Nu måste vi göra det bästa. I dag finns skäl att se mer långsiktigt på hur det ska fungera. Skälet till att det blir 100 platser på Pjäsen är att man tittat på hur man har byggt i Linköping och att det anses driftsekonomiskt bäst med 100 platser.
Kommunen har träffat ett sjuårigt avtal med det privata vårdföretaget Attendo Care (f.d. Partena Care). Upphandlingen är i storleksordningen en kvarts miljard kronor för de sju åren.
<span class=MR>Om äldresomsorg i privat regi</span>
­ Det finns ingenting på Gotland som visar att det sköts sämre. Men i grunden ska vi utveckla vår egen omsorg. Vi har exempelvis Hattstugan i När, som fungerar bra och vi har Gotlands sjukhem med flera. Gör man rimliga avtal så kan man bedriva en bra vård i privat regi. Men privat regi är ingen fråga som jag driver.
­ Sedan vet vi inte hur det blir med Pjäsen. Det finns ju kritik mot företaget. Det är viktigt att man har en bra insyn. Det gäller att inte släppa ifrån sig den möjligheten.
<span class=MR>Om personalens arbetsmiljö</span>
­ Vi har slitit hårt på personalen under 90-talet. Nu får vi betala priset. Arbetsmiljön måste förbättras. En del ligger i de gamla lokalerna. Pjäsen blir ju billigare och rationellare än Göransgården, Mariahemmet och en avdelning på Korpen.
­ Underbemanningen sliter också hårt. Det går inte i längden. Vi måste också rekrytera för framtiden, få fler intresserade av utbildning för äldreomsorg, säger Björn Jansson.
Ett anhörigstöd har utvecklats på Gotland. Äldreomsorgen är också mycket beroende av alla anhöriga som hjälper sina föräldrar eller äkta hälfter. Men någon ekonomisk ersättning för detta utgår inte på Gotland.
<span class=MR>Om anhörigersättning</span>
­ Det finns i stöpsleven. Vi tittar på ersättning. Men det handlar också om hur mycket anhöriga kan åta sig. Vi kan annars riskera att få ta hand om både fler gamla och även deras anhöriga. Därför måste vi gå varligt fram.
­ Sedan anser jag att den uppsökande verksamheten är viktig. Att fånga upp ensamma och få igång dem så att de är aktiva.
­ Ju längre man är aktiv, ju längre skjuter man upp åldrandet. I Danmark görs hembesök hos alla som har fyllt 80 år, bara som en social kontakt.
<span class=MR>Mer hjälp hemma</span>
­ När jag blir gammal vill jag ha stöd i det jag inte klarar. Det behövs också stimulans för att komma till olika aktiviteter. Det behövs kanske mer hjälp hemma. Men vi ska inte göra det åt dem, om de själva kan klara det.
­ Min mamma som är 91 år hade tidigare hjälp med städning en gång i veckan. Men hon sa ifrån att det räckte med var tredje vecka och det fungerar bra. Sedan hjälper jag till också.
­ Min mamma är klar i huvudet och pigg. Hon är politiskt intresserad och följer med vad som händer. Hon får det stöd som behövs i dagsläget, säger Björn Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om