Så kan vi hjälpa igelkottarna

Gotlands landskapsdjur är omtyckt av alla. Men hur mår egentligen igelkottarna? Nils-Erik Norrby har i sin kandidatuppsats undersökt igelkottarna i jordbrukslandskapet på Gotland.

Gröna prickar: Igelkottar observerats. Röda prickar: Inga igelkottar har observerats.

Gröna prickar: Igelkottar observerats. Röda prickar: Inga igelkottar har observerats.

Foto:

Gotland2013-07-26 09:45

Våra taggiga små djurvänner ligger oss sannerligen varmt om hjärtat. Deras spetsiga nos och timida agerande har sedan stenåldern flörtat med våra känslor. I stenåldersgravar har fynd från igelkottar och människor hittats sida vid sida. Först år 1758 noterade Carl von Linné förekomsten av en igelkott i Vamlingbo och gav den dess latinska namn. Men ursprungligen kommer de inte från Gotland, idag tror forskare att igelkotten tagits hit av människan.

Allt färre igelkottar

Men hur många igelkottar som finns på Gotland vet man inte och flertal studier i norra Europa tyder på att antalet igelkottar på landsbygden minskar. Därför bestämde sig Nils- Erik Norrby att i sitt examensarbete undersöka den gotländska igelkottspopulationen.

- Allt började med att jag såg många överkörda igelkottar längs vägarna. Då började jag undra hur det är med dem och insåg att det behövdes mer forskning inom området, säger Nils- Erik Norrby.

Flertalet studier har bevisat att jordbrukslandskapets struktur kan påverka den biologiska mångfalden och därför var det intressant för Nils-Erik att undersöka vad jordbruksutvecklingen betytt för igelkottarna. Han bestämde sig för att intervjua 45 gotländska lantbrukare från olika gårdar om de sett någon igelkott i anslutning till deras ägor under 2011. Resultatet visar att de gårdar som är placerade på mellersta Gotland i större utsträckning haft igelkottar på besök. Rapporter har dock kommit in från hela ön.

- Det är ändå betryggande att de är spridda över ön, säger Nils-Erik Norrby.

Vissa lantbrukare upplevde att de sett färre igelkottar under de senaste åren. Andra menar även att krav från försäkringsbolag resulterat i färre sovplatser för igelkottarna.

- Gamla ladugårdsdörrar i trä har ofta små sprickor där igelkottarna brukar kunna smita in och ta skydd. Nu ställs det massa krav på bönderna att det måste finnas bättre dörrar och förrådsutrymmen, säger Nils-Erik.

"Stort allmänintresse"

Examensarbetet har fått stor uppmärksamhet och Nils-Erik har känt ett starkt stöd från omgivningen. Igelkotten är verkligen folkkär.

- Alla verkar ha en relation till igelkotten. Det finns nog inget djur som har ett sådant allmänintresse, säger han.

Förhoppningsvis ska undersökningen bidra till att allt fler ska ta hänsyn till igelkottarna och värna om dem. Han har själv några tips på hur alla ute i stugorna kan göra en insats för vårt landskapsdjur.

- Spara lövhögar ,klipp inte gräset så ofta och trimma helst inte runt staket och häckar. Det är viktigt att erbjuda en mosaik av miljöer för igelkotten att röra sig i, säger Nils Erik.

Ska man ge vatten eller mjölk till igelkottarna?

- Jag rekommenderar vatten, säger Nils-Erik Norrby.

Igelkott:

  • Vikt: 0,5-1,2 kg.
  • Längd: 20-30 cm.
  • Livslängd: 5-7 år.
  • Är fridlyst men ej utrotningshotad.
  • Allätare. Är extra förtjust i kattmat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om