Säkerheten avgör vem som kör först

Kom du först i kön, men sist ombord på båten? Då är du inte ensam. Bilkön till färjan är en evig källa till ilska och frustration. Nu ställer GT de ansvariga för ordningen mot väggen.

Foto:

Gotland2010-09-28 08:57
Den som står längst fram i kön ska också komma ombord på färjan först. Så resonerar både bilburna resenärer och Gotlands stuveri AB.
- Först i kön, först ombord, säger Thomas Nyberg, vd på företaget.

Fräcka manövrar
Men alla som väntat i kön vet att det inte alltid stämmer. Den som kommer i tid till incheckningen har ingen garanti att komma på färjan först. Lastningen kan ibland vara rena lotteriet och nitlotten är dryga bilköer på vägen från färjeterminalen. Det finns flera orsaker.
- Om incheckningen är öppen samtidigt som vi lastar på bilarna förekommer det att vissa bilister smiter förbi kön och kör rakt på, säger Thomas Nyberg.
Men det är inte bara fräcka manövrar som ligger bakom orättvisan. Färjorna till Nynäshamn och Oskarshamn använder sig av två olika färjelägen. Läge fem närmast Visby innerstad och läge sex, som ligger längre bort.
- När färjan ligger i läge sex är det svårare för bildirigerarna att se i vilken ordning bilarna kör ombord. Då kan det bli så att någon som stått längre bak kommer på före, säger Helen Dahlstedt på Gotlands stuveri AB.

Överstyrmannens ansvar
Bildirigerarna finns bara på plats sommartid.
- Och ibland hinner de inte med att kolla att de första i kön kommer ombord först, säger Helen Dahlstedt.
När bilarna ska lastas ombord på fartyget blir de Destination Gotlands ansvar.
- Det är överstyrmannen på fartyget som har det yttersta ansvaret för lastningen. Han har kontakt med stuveriarbetarna och styr över vilken ordning bilarna får köra på, säger Per-Erling Evensen, marknadschef på Destination Gotland.
När överstyrmannen pekar ut vem som ska få köra på gäller nya regler. Då prioriteras säkerheten på bildäck före rättvisan i kösystemet.

Förståelse för irritation
- Om vi skulle fylla bildäck en fil åt gången skulle det bli farligt att kliva ur bilarna. Sedan finns det resenärer med funktionsnedsättning som måste stå nära trapporna, bilar med djur ska stå på särskilda ställen och barnfamiljer som kan ha önskemål om att få parkera nära trapporna. Då händer det att de vinkas före i kön, säger Per-Erling Evensen.
Resultatet är att den som stått långt fram i kön kan få åka av sist.
- Jag har full förståelse för att den som sitter i sin bil blir irriterad när andra bilar vinkas förbi utan att man har en aning om varför det händer. Det är inte många som klagar över det här, missnöjet finns nog mest hos de som reser väldigt frekvent.

Inga kända knep
Per-Erling Evensen känner inte till några knep för att komma långt fram i kön, utan uppmanar till att "gilla läget".
Han reser ofta med bil och känner igen frustrationen i kön.
- När man förstår hur det fungerar blir det lättare att acceptera det.
Kösystemet kommer alltså även fortsättningsvis att vara rena lotteriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om