Sålde för miljoner till sitt eget rederi
Gotlandsbolaget har köpt sin styrelseordförandes privata fastighet för 6,1 miljoner kronor. Affären är en del i ett byte där ägarfamiljen i sin tur köper en annan fastighet av Gotlandsbolaget.- Jag känner stor förbannelse över utvecklingen, säger Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek.
Såld. 6,1 miljoner fick ägarfamiljen för fastigheten på Trojaborgsgatan. FOTO: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek berättar att det är mycket ovanligt att affärer sker mellan ett bolags huvudägare och själva bolaget, men att affären på sätt och vis är typisk för Gotlandsbolaget.
- I normala fall ska det göras två oberoende värderingar av fastigheterna innan det kan bli någon försäljning. Men sedan de lämnade Stockholmsbörsen behövs inte det, säger han.
"Dominerande"
- Jag känner stor förbannelse över utvecklingen. Det enda som intresserar familjen är att vara helt dominerande i bolaget, fortsätter Gunnar Ek, från intresseorganisationen Aktiespararna.
Men frågar man Gotlandsbolagets vd Jan-Erik Rosengren handlar det inte om några konstigheter alls. Fastighetsvärderingen till 6,1 miljoner kronor gjordes av en oberoende mäklare.
- Vi har gjort ett byte, det passade bättre för alla så här, säger Jan-Erik Rosengren.
Han avslöjar också att Jan-Eric Nilsson och Ann-Marie Åström i sin tur kommer att förvärva en fastighet av Gotlandsbolaget.
Den fastigheten ligger på Lothargatan i Visby och har sedan länge stått tom. Tidigare bodde syskonens far Eric D Nilsson i huset.
- Affären är inte klar ännu, men kommer att bli det inom kort, säger Jan-Erik Rosengren.
Aktiespararnas bolagsbevakare Gunnar Ek var en av de fränaste kritikerna när Gotlandsbolaget avnoterade sig från Stockholmsbörsens O-lista i januari 2004. I och med att bolaget lämnade börsen så minskade kraven på information till aktieägarna.
- De behöver till exempel inte längre redovisa några kvartalsrapporter för aktieägarna, säger han.
Enligt Gunnar Ek handlar det om maktbegär hos ägarfamiljen. Avnoteringen gjordes för att huvudägarna skulle kunna ta in bolaget betydligt billigare än om man tvingats lägga ett bud på hela bolaget.
- Det här bolaget borde fortfarande vara noterat på börsen och känna sig stolta över det. Det skulle också medföra en massa gratisreklam i tidningar, på tv och text-tv. Men det är inte viktigt för dem.
GA lyckades i går inte nå styrelseordföranden Jan-Eric Nilsson eller vice ordföranden Ann-Marie Åström för en kommentar.
Rederi AB Gotland (Gotlandsbolaget):
Rederiet grundades 1865 under namnet Ångfartygsbolaget Gotland och är Sveriges äldsta rederi.
Gotlandsbolaget äger i dag Destination Gotland, Gotlands affärsresor och ett dussintal andra bolag.
Rederiet omsatte 973,9 miljoner år 2006 (bokslutet omfattar bara åtta månader på grund av ändrat redovisningsår).
Den egentliga årsomsättningen motsvarar närmare en och en halv miljard.
Bolagets aktier var noterade på Stockholmsbörsen i drygt 20 år fram till 2004.
Sedan dess har aktierna handlats på Mangoldlistan.
Cirka 2 300 personer äger aktier i Gotlandsbolaget.
Av dem är ungefär två tredjedelar gotlänningar.
Cirka 56 procent av aktiekapitalet och ungefär 73 procent av rösterna ägs av syskonen Jan-Eric Nilsson och Ann-Marie Åström genom Trojaborg AB. (GA)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!