En bussaffär av det ovanligare slaget gör att Gotland redan i sommar kan få två ombyggda dubbeldäckare på vägarna – som husbilar. Det är vännerna och yrkeschaufförerna Tobias Almqvist och Simon Ernstsson som har köpt varsin tvåvåningsbuss, för privat bruk.
– Det blir mycket bussjobbarkvällar ihop, säger Tobias Almqvist medan hans fru Nathalie berättar hur allt började.
Hon, uppvuxen i husvagn i Sandviken på somrarna, fick förra sommaren ögonen på en annons på nätet. En gammal buss var till salu, -64 års modell och minst sagt risig i skicket.
– Jag och min man är likadana – köper grejer på impuls utan att tänka efter, säger Nathalie Almqvist.
Bussen, som ursprungligen gått som turistbuss mellan Bergen och Oslo i Norge, kom via ett bussbolag i Värmland till Uppsala, och sedan en ägare som hade den stående i Fole när familjen Almqvist köpte den. Den har också agerat boende på Sweden Rock, och antagligen där fått sina rutor krossade.
– Då stod det "Sven-Ingvars" på den, säger Nathalie Almqvist och berättar att det gick ett rykte om att dansbandet under en kort period använt bussen som turnébuss.
Familjen har bytt dansbandsnamnet mot "Tyskland" i skylten på fronten, isolerat väggarna, och svetsat nödvändiga bärande delar för att bygga om bussen till en rullande husbil. Då dök den engelska röda dubbeldäckaren från London upp. Som ingen av dem kunde motstå.
Nu säljer de den första bussen, för att få tid att istället bygga i två våningar.
– Den kommer med färjan i veckan, säger Tobias Almqvist och berättar att dubbeldäckaren är 4,40 hög och klarar Gotlandsbåtarnas maxtak på 4,90 med råge.
Med köpet av dubbeldäckaren kommer drömmen om att få ratta sin stora familj i egen buss ett stort steg närmare verkligheten för Tobias Almqvist.
– Jag är uppvuxen med tunga fordon och bussar. Min mamma var busschaufför nästan hela sitt liv, och tidig som kvinnlig busschaufför. Jag har alltid varit med mamma och åkt buss, och det finns inget coolare än att sitta uppe i en dubbeldäckare och se ut, säger han och berättar att den engelska bussen självklart är högerstyrd.
Målet nu är att få de båda dubbeldäckarna i skick, helst redan till sommaren, med sängar uppe och sittplatser med bälten nere. Det kommer innebära mycket jobb, dag och natt.
– Man tackar inte nej till en dubbeldäckare. Fördelen är att den har gott om plats, golv och är i bättre skick, säger Nathalie Almqvist.