Salmonella: Fler kan ha drabbats

Sedan salmonellautbrottet på Kysings gård i Vall förra veckan har fler av gårdens djur dött. Just nu genomförs en smittspårning för att se om fler gotländska gårdar drabbats.

Foto: Krister Nordin

Gotland2014-02-13 13:25

Över 500 prover har tagits på den salmonelladrabbade gården i Vall för att fastställa smittläget efter salmonellautbrottet förra veckan.

-  Vi har en ganska hög grad av smitta, säger länsveterinären Agneta Karlsson Norström som jobbat intensivt med provtagning på gården under den gångna veckan.

Proverna som har tagits på 500 djur samt på golv i ladugården ska nu skickas till analys. För att få kontroll över smittspridningen kommer en smittspårning att göras.

– Det finns ganska många gårdar som kan ha problem, jag vet inte hur många men det handlar kanske om fem till tio gårdar, säger Agneta Karlsson Norström.

- Men jag vill betona att vi har bra kontroll på det här, säger hon.

Kysings gård är nu spärrförklarad och Agneta Karlsson Norström kommer att kontakta de gårdar som ska ingå i smittspårningen. Vid smittspårningen i detta fall tittar man bland annat på vilka kontakter gårdarna haft och var de köpt sitt foder.

Enligt en utredning från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) där man under 2013 tagit prover på tankmjölk så fanns det hög prevalens till smitta på Gotland.

Salmonellasmittan kan finnas utan att den syns och det är först när djuren blir så sjuka att de drabbas av ont i magen och diaréer som den vanligen upptäcks. Hårdast drabbas kalvar och nykalvade djur. Smittan på Kysings gård upptäcktes genom att en kalv blev sjuk och inte blev bättre av behandling, utan dog. När den obducerades upptäcktes salmonella. Under förra veckan hade åtta till tio kalvar på gården dött sannolikt till följd av salmonella, den senaste veckan har siffran stigit med ytterligare några djur.

Risken för att smittan ska spridas till människor bedöms som liten. Salmonella kan smitta till människor om man får i sig smittad avföring eller dricker opastöriserad mjölk.

– Vi ser allvarligt på det som hänt och det är tråkigt för familjen som blivit drabbad. Det här är jättejobbigt för dem och det betyder inte på något sätt att de slarvat, det kan hända vem som helst. Jag hoppas att de får allt stöd de behöver, säger Anna Törnfelt, ordförande Lantbrukarnas riksförbund (LRF) Gotland.

Än är det för tidigt att säga vad detta kommer att innebära för lantbrukarna på Gotland.

– Vi får vänta och se vad länsveterinären tar för beslut, säger Anna Törnfelt.

FOTNOT. Texten är korrigerad.

Fakta

Bakgrund

S. Typhimurium är den näst vanligast förekommande salmonellatypen hos nötkreatur. Smittspridning kan ske genom djurförflyttningar, fodersmitta samt sannolikt även via fåglar och gnagare samt genom indirekt spridning av gödsel via människor, redskap, fordon och miljö. Penicillin hjälper inte, man får låta sjukdomen läka ut sig själv.

Sverige har varit framgångsrikt i kampen mot salmonella. Bara ett fåtal livsmedelsproducerande djurbesättningar i Sverige drabbas varje år, på Gotland sällan mer än ett utbrott per år.

Spärrförklaringen innebär att:

- inga djur får lämna gården för slakt

- gödsel från gården får inte spridas på markerna, man får endast plöja ner gödslet

- däremot FÅR gården fortsätta leverera mjölk. Eventuell smitta försvinner när man pastöriserar mjölken.

Att tvätta händerna är viktigast för att förebygga att smittor sprids från djur till människor liksom från människor till djur.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om