Salmonella på Gotlandsgård

UPPDATERAD 15.45. Stor mjölkgård är drabbad av salmonella. "Det första jag tänkte var att shit, det här är ju bara sånt man läser om", säger den chockade ägaren Jonas Kysinger.

Foto:

Gotland2014-02-05 15:02

Kysings gård i Vall har drabbats av salmonella. Gården har cirka 500 djur och av av dem är cirka 230 mjölkdjur.

Bonden och ägaren Jonas Kysinger var märkbart berörd under den presskonferens som hölls på gården på onsdagseftermiddagen.

- Jag har ännu inte riktigt kunnat ta in vad detta innebär, ekonomiskt och vilket arbete som nu krävs, säger han.

- Min första tanke var bara att "shit, det här är ju bara sånt man läser om".

Smittan upptäcktes genom att en kalv blev sjuk och inte blev bättre av behandling, utan dog. När den obducerades konstaterades salmonella. 8-10 kalvar på gården har dött, sannolikt av salmonella men det är bara den enda kalven som obducerats.

Länsveterinär Agneta Karlsson Norström:

- Det här är något som alla gårdar kan drabbas av om man har otur. Det har inget att göra med bristande hygien eller vanskötsel.

Nu ska prover på alla djur tas, man ska försöka hitta smittkällan och gården ska saneras. Det kan ta upp till ett halvår innan man kan häva spärrförklaringen på gården.

Vad det innebär för Jonas Kysinger och hans familj är ännu oklart. Försäkringar täcker en del av den ekonomiska förlusten, liksom ersättngar från Jordbruksverket.

- Men hur stor självrisken blir vet jag inte. Och sedan kommer det här att innebära massor av extrajobb när gården ska saneras.

Behöver inte vara rädd

- Smittan på gården är inte farlig för människor egentligen, säger Agneta Karlsson Norström.

Salmonella kan smitta till människor om man får i sig smittad avföring eller dricker opastöriserad mjölk.

- Det är därför viktigt att man är noga med handhygienen. Men man behöver inte vara orolig.

Bakgrund

S. Typhimurium är den näst vanligast förekommande salmonellatypen hos nötkreatur. Smittspridning kan ske genom djurförflyttningar, fodersmitta samt sannolikt även via fåglar och gnagare samt genom indirekt spridning av gödsel via människor, redskap, fordon och miljö. Penicillin hjälper inte, man får låta sjukdomen läka ut sig själv.

Sverige har varit framgångsrikt i kampen mot salmonella. Bara ett fåtal livsmedelsproducerande djurbesättningar i Sverige drabbas varje år, på Gotland sällan mer än ett utbrott per år. 

Spärrförklaringen innebär att:

- inga djur får lämna gården för slakt

- gödsel från gården får inte spridas på markerna, man får endast plöja ner gödslet

-däremot FÅR gården fortsätta leverera mjölk. Eventuell smitta försvinner när man pastöriserar mjölken.

Att tvätta händerna är viktigast för att förebygga att smittor sprids från djur till människor liksom från människor till djur.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om