Salmonella på södra Gotland

Vid slakt av ett djur uppfött på en köttdjursbesättning på södra Gotland har man hittat salmonella.

Gotland2009-09-18 16:47
Besättningen är nu spärrad och provtagning kommer att ske för att fastställa om fler djur är smittade. Fyndet gjordes vid en rutinundersökning på Visby slakteri och provet kommer nu att undersökas vidare för att konstatera vilken typ av salmonella det rör sig om.
Djurägaren är informerad och att man spärrat djurbesättningen innebär att djur inte får föras till eller från gården och att vissa hygienregler införs vid hantering av djuren.
– Det är inte så ovanligt med fynd av salmonella vid slakt både på nötkreatur och gris. Vid den fortsatta provtagningen brukar man inte hitta fler infekterade djur, säger länsveterinär Torsten Jakobsson i ett pressmeddelande.

Salmone´lla

(efter den amerikanske patologen Daniel E. Salmon, 1850–1914), det vetenskapliga namnet på ett artrikt, medicinskt och ekonomiskt betydelsefullt släkte bakterier i familjen Enterobacteriaceae. De hör till de vanligaste av de mikroorganismer som orsakar livsmedelsburna infektioner och har omfattande utbredning i alla världsdelar. Livsmedel som särskilt kan överföra smittan är fågelkött, griskött, ägg, mjölk och kryddor som inte genomgått en bakteriedödande behandling.

Källa: ne.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om