Salmonellagrisarna avlivas

De flesta grisarna på den gård på södra Gotland som drabbats av salmonella ska avlivas.Det har Jordbruksverket bestämt.

Foto: Felipe Morales / SvD / SCANPIX

Gotland2008-01-19 04:00

-Ekonomiskt kommer det att bli mycket kännbart. Men målet är att fortsätta med grisproduktionen, säger lantbrukaren.

På gården på södra Gotland finns 180 suggor och ungefär 1 000 slaktsvin. I början av januari upptäcktes salmonellabakterier hos en gris från gården på slakteriet i Kalmar. Prover togs sedan på besättningen och Jordbruksverket kunde konstatera att salmonella fanns spridd över hela besättningen.

Avlivning i stor skala
Nu har Jordbruksverket beslutat om en storskalig avlivning av grisarna på gården.
-Salmonellan är väl spridd på olika avdelningar i grisstallarna även om det procentuellt inte är så många grisar som är smittade, säger Elöd Szanto på Jordbruksverket. Att vi väljer att avliva de flesta grisarna är mer av ekonomiska skäl än ur smittosynpunkt. Det skulle innebära mycket merarbete och en svår sanering annars.

Ekonomiskt avbräck
Nästa vecka räknar han med att grisarna hämtas för avlivning och destruktion. Därefter ska svinstallarna göras rena och behandlas.
-Efter det ska de stå tomma ett par månader innan man kan fylla dem med nya grisar.
För den drabbade lantbrukaren innebär det ett stort ekonomiskt avbräck.
-Jordbruksverket och försäkringsbolaget betalar tillsammans 91 procent av kostnaden. Men eftersom det handlar om miljonvärden så rör det sig om flera hundratusen kronor i förlust för mig. Minst, säger han.
-Även de friska grisar som kan skickas till slakt testas noggrant, och det kostar nästan lika mycket som grisen är värd för mig.
Hur han ska klara ekonomin framöver vet han inte riktigt i dag.

Fortsätter med grisar
-Det blir inte lätt, men det är bara att anpassa sig till vad Jordbruksverket bestämmer, säger han. Och jag tänker fortsätta med grisuppfödningen. Det är målet.

Infektion med salmonellabakterier är vanligt över hela världen. Sjukdomen kan överföras mellan djur och människa. I Sverige är det mindre än en procent av alla djur och livsmedel som är smittade med salmonella. Den sprids vanligen genom infekterad föda, ofta kött, fågel, ägg, groddar och sallad.
I Sverige rapporteras cirka 4000 fall av salmonella hos människor varje år. Ungefär 85 procent är män


niskor som smittats utomlands.
Det finns många typer av salmonella. Små barn, äldre och människor med svagt immunförsvar är mer mottagliga. Inkubationstiden är oftast ett till tre dygn.
Symptomen är ofta akut insjuknande med buksmärtor, feber, diarréer och ibland kräkningar. Normalt ges ingen antibiotikabehandling, men ibland kan vätskeersättning behövas.


Det finns inget vaccin mot sal
monella. Livsmedelshygien och personlig hygien är bästa sättet att förebygga smitta.
Salmonella klassas som en allmänfarlig sjukdom och ska anmälas till smittskyddsläkare. Man är också skyldig att försöka spåra var smittan kommer ifrån.
Källor: Wikipedia, smittskyddsinstitutet och vårdguiden på internet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om