Salmonellasmittan spåras på Gotland
Det salmonellasmittade fläskkött som fått närmare 100 personer att insjukna kan ha spritts över hela Sverige. Även till Gotland, där man nu försöker spåra olika leveranser.Den här salmonellatypen har en potential att ge både en lindrig och en allvarlig sjukdomsbild.Det säger Gotlands smittskyddsläkare Per EW Nilsson, som rekommenderar att man så länge smittan inte spårats är noga med vilket kött man äter.
Fläskköttet är smittat med den ovanliga Salmonella typhimurium, fagtyp 108. Typen har bara påträffats i livsmedel ett fåtal gånger, då främst i dansk fläskkarré. Man tror att köttet smittats i Danmark och att smittan sedan fått växtkraft genom brister i hanteringen.
<span class=MR>Minst 27 kommuner</span>
Köttet har sålts vidare till minst 27 kommuner och Livsmedelsverket vill nu att alla miljö- och hälsoskyddskontor gör sitt yttersta för att spåra det.
Verket rekommenderar också alla som blivit magsjuka efter att ha ätit kebab eller kebabpizza de senaste veckorna att uppsöka sjukhus för provtagning. Man poängterar att även om besvären försvunnit så kan man fortfarande bära på smittan och sprida den vidare.
I går skickade Gotlands smittskyddsläkare Per EW Nilsson ett brev till Gotlands vårdinrättningar, länsveterinär och miljö- och hälsoskyddskontor och förvarnade om en väntad ansamling oroliga.
Han uppmanar all sjukvårdspersonal som kommer i kontakt med eventuellt smittade personer att se till att prover tas och att man noga noterar vilken restaurang personen har ätit på.
Avföringsproverna skickas till ett mikrobiologiskt laboratorium och odlingen tar ett par dagar.
<span class=MR>Smitta kan dyka upp</span>
Hittills har man inte konstaterat någon smitta på Gotland.
Nilsson menar att det å ena sidan kan komma att förbli så men att smitta å andra sidan kan dyka upp, allra helst med tanke på att här är ovanligt många besökare i och med Medeltidsveckan.
Nilsson rekommenderar att man tar reda på varifrån det kött man planerar att äta kommer från, så länge man inte spårat smittan så den kan stoppas. Är det danskt förbehandlat fläskkött marinerat eller färdiggrillat, exempelvis - bör man vara försiktig.
<span class=MR>Kan få magknip och värk</span>
Huruvida man blir sjuk av att äta smittat kött är individuellt. Vissa förblir helt friska medan andra kan få magknip, illamående, kräkningar, diarré, feber och värk i kroppen.
Människor som äter magsårsmedicin och därför har mindre magsyra löper större risk att drabbas.
Hittills har inga av de runt 100 drabbade blivit allvarligt sjuka, men enligt Nilsson har den här typen av salmonella i andra sammanhang gett allvarliga symptom som liknar blodförgiftning.
I de fallen sätter man in antibiotikadropp, medan lindrigare fall får läka ut på egen hand.
Salmonellabakterierna finns i tarmen och när de normala tarmbakterierna tar överhanden så försvinner salmonellan.
Att insjukna kan ta från någon dag till en vecka och frisk blir man i regel på några dagar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!