Samarbete ska ge säkrare prognoser

Vädrets makter känner inga nationsgränser.
Det har meteorologerna tagit fasta på.
Bättre samarbete mellan Europas länder ska ge säkrare prognoser, hoppas de.

Gotland2004-09-11 04:00
Under veckan har mer än 200 forskare, meteorologer, tekniker och hydrologer träffats i Visby för att prata väder. Det stora ämnet för konferensen har varit väderradarn och hur den kan användas för att förutspå annalkande nederbördsområden.
För några år sedan skötte omkring 250 personer de manuella väderobservationerna i landet var tredje timme. I dag finns endast 20 av dem kvar, resten har ersatts med teknik.
<span class='mr'>Automatisering</span>
­Vi går mot en total automatisering men tror fortfarande mest på människans förmåga att göra en riktig bedömning. Men de automatiska stationerna ger en bättre kontinuitet och lämnar enhetliga uppgifter. Nackdelen är att de har svårt att skilja på underkylt regn och snö, säger Caje Jacobsson, meteorolog vid SMHI, med Arlanda som arbetsplats.
Ett viktigt redskap är väderradarn. Den introducerades i Sverige på 60-talet och finns nu på 12 platser i landet. En av den är Hemse, landets östligaste och dessutom enda radar i Östersjön.
­Vi har ett ganska glest nät jämfört med till exempel Spanien eller bergiga Schweiz. Vi har ont om radar över fjällen och måste fylla på med data från Norge, berättar Jacobsson.
<span class='mr'>Byter väderkator</span>
Sverige byter även väderdata med bland andra Tyskland och Finland. I takt med att liknande teknik byggs i de baltiska staterna samt Polen hoppas SMHI att kunna göra säkrare prognoser för de vädersystem som närmar sig Sverige från öst.
<span class='mr'>Vartannat år</span>
Internationella konferenser hålls vartannat år. Årets träff var den tredje och hade SMHI som värd.
Tillförlitligheten i sommarens väderprognoser har diskuterats, inte minst efter en genomgång gjord av en stockholmsbaserad gratistidning. Men Caje Jacobsson menar att tidningen jämfört äpplen med päron. SMHI bedömer medelvärdena för vädret över ett visst område och rapporterar dessa vidare. Då är det heller inte så underligt att både temperaturer och nederbörd varierar på de olika orterna inom området.
<span class='mr'>Inte gått snett</span>
­SMHI:s uppfattning är inte att prognoserna gått snett. Om en prognos slår fel på två timmar tycker inte vi att de är felaktiga, men det tycker kanske den som då planerat en aktivitet utomhus.
Hon tror även att färre reagerar negativt när prognoserna anger sämre väder än vad som sedan blir fallet.
<span class='mr'>En utmaning</span>
Gotland är något av en utmaning för meteorologerna, medger hon. Det omkringliggande havet påverkar vädersystemen som passerar över ön, beroende på temperaturen dunstar vatten och spär på molnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om