Samarbetet med Stone town avslutas

Det skulle vara ett treårigt projekt, men blev nästa fyra.I april avslutas samarbetet mellan världsarven Visby innerstad och Stone Town på Zanzibar.

Gotland2008-04-01 04:00
- Det har varit ett ömsesidigt projekt, men Stone Town har utvecklats mest under tiden. För oss på Gotland har det ändå betytt oerhört mycket. Inte minst för alla de skolungdomar som fått uppleva ett utvecklingsland, summerar Lars Grönberg, biträdande stadsarkitekt och projektets koordinator på Gotland.
Både Visby innerstad och Stone Town är städer med stenhus och båda är världsarv. Sida tog initiativet till samarbetet som bland annat handlat om byggnadsvård, trafikplanering och renhållning.
- De blir före oss med att införa ett sopsystem med kompostering och renhållning, berättar Lars Grönberg. Bilbegränsningen i den gamla stenstaden har de också hunnit längre med än vad vi gjort.

Avslutats
Flera delprojekt inom ramen för samarbetet har redan avslutats, bland annat kring byggnadsvård. Sida skulle ha finansierat projektet i tre år, till och med utgången av 2007. Men sedan det blev bestämt att kulturutbyte med Tanzania inte ska ligga på Sverige hoppade de av ett år tidigare. Det senaste året har finansierats med stöd från Sala Ida, Sveriges Kommuner och landstingshelägda företag för stöd till biståndsprojekt.

Projekt
Ungdom och bistånd har varit en del i projektet. S:t Hansskolan och Christopher Polhemgymnasiet har haft utbyte med ungdomar i Stone Town på Zanzibar i Tanzania i Afrika.
Det mest framgångsrika projektet är det som vänt sig till kvinnor i Stone Town. Initiativet togs av förra kommunalrådet Sonia Landin, som efter ett besök i Stone Town tyckte att det behövde göras något för kvinnorna. Birgitta Svensk och Elisabeth Edlund, Genderinstitutet, har varit de drivande krafterna i detta arbete tillsammans med en koordinator på plats i Zanzibar.
- Vi ville att Stone Town skulle bli en bättre plats att leva på för kvinnor, och att de skulle bli mer synliga och återta sin plats i samhället, berättar Birgitta Svensk. Och det har faktiskt lyckats.

Utbildning
Upp emot etthundra kvinnor har fått utbildning, i engelska, i småskalig produktion och i att utveckla nya produkter med lokal anknytning för att skaffa sig inkomster, men även i byggnadsvård.
- Vi har även arbetat med kvinnors berättande och kvinnors historia. Ett problem var att det inte fanns någonstans för kvinnor att träffas. Vi har lyckats hitta en byggnad som byggs om, en plats där kvinnor kan mötas, få utbildning, juridisk rådgivning och även ställa ut och sälja saker som de tillverkar, berättar Birgitta Svensk.

Slutseminarium
Om ett par veckor åker hon, Elisabeth Edlund och Lars Grönberg till Stone Town för slutseminarium och invigning av kvinnohuset. Några dagar senare åker kommunalrådet Lars Thomsson dit för att vara med och avsluta projektet.
- Vi har sökt pengar för att kunna fortsätta ge kvinnorna visst stöd för att deras verksamhet ska kunna fortsätta växa. Och nu planerar vi ett likadant projekt i Indien, berättar Birgitta Svensk, som hoppas att kvinnoprojektet i Stone Town ska resultera i en bok.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om