Samhall hoppas maten kan produceras pÄ Gotland

Samhall pÄ Gotland hoppas att den mat som man levererar till sina Àldre kunder i framtiden kan produceras pÄ Gotland.

Gotland2005-02-01 06:05
- Vi har ingen som helst anledning att hÀmta maten frÄn Sala, sÀger Anna Rönnle som ansvarar för matleveranser till de Àldre pÄ Gotland.
Även Gotlands kommun hoppas pĂ„ lokal produktion.

Samhall Àr nu inne pÄ tredje Äret med matleveranser till Àldre. I början gick debatten hög om att man skulle hÀmta mat frÄn Sala. Det fanns ocksÄ en hel del osÀkerhet om vad för slags mat det var man skulle fÄ.

LÄng hÄllbarhet
- Det var mÄnga som frÄn början trodde att det var fryst mat vi skulle leverera, sÀger Anna Rönnle. Men det Àr kyld mat med mycket lÄng hÄllbarhet. Som det ser ut idag levereras maten hem till kunderna för en vecka i taget.
- Det finns de som inte tycker om att fÄ maten levererad för en hel vecka, sÀger Anna Rönnle. Det finns andra som tycker det Àr som att ha tillgÄng till en lyxrestaurang.
Samhall levererar idag mat till mellan 200 och 250 personer dagligen. Och dÀr har antalet legat under hela perioden.
- Men med stora variationer, sÀger Anna Rönnle. Det finns de som kanske inte vill ha en sÀrskild matrÀtt och dÄ har man rÀtt att avsÀga sig och ta maten frÄn nÄgot annat hÄll.
Idag presenteras delar av den mÄltidsutredning som Gotland kommun nu jobbar med tillsammans med en konsult. Den Àr inte fÀrdig men idéer och tankar kommer att presenteras för kökspersonalen som jobbar inom Gotlands kommun.
- Vi följer givetvis den hÀr utredningen med stort intresse, sÀger Anna Rönnle. Och vi Àr helt överens med kommunen om att inriktningen mÄste vara att maten produceras pÄ Gotland.

Kyld mat
- Det vi kommer att presentera Àr den inriktning vi har inom kommunen, sÀger försörjningschef Bo Magnusson. Det innebÀr fÀrre tillagningskök men lika mÄnga konsumenter. Vi kommer i nulÀget inte att peka ut vilka kök som kan bli aktuella, men mÄlet Àr att den mat vi levererar skall produceras pÄ Gotland. Och tanken Àr att det Àr kyld mat vi skall leverera. Vi har dÄliga möjligheter att klara varmhÄllning av mat.
Ett problem Àr emellertid att nÀstan inget kök Àr byggt för att leverera mat ut till konsumenter.
- Det kommer förmodligen att krÀvas ombyggnader av de kök som blir kvar, sÀger Bo Magnusson.
Idag finns ett 40-tal tillagningskök inom Gotlands kommun. Dagligen levereras 12.500 matportioner inom Gotlands kommun.
MÄnga Àldre tar idag sin mat frÄn olika restauranger. En de större leverantörerna Àr restaurangen i Hamnterminalen i Visby som levererar mat bland annat till de boende vid PjÀsens Àldreboende i Visby.
- Vi levererar Àven hem till en del enskilda pensionÀrer, sÀger Jimmy Andersson som driver Hamnterminalens servering HB. Men vi berörs egentligen inte av mÄltidsutredningen. Vi har inte varit inkopplade pÄ nÄgot sÀtt. Vi Àr helt fristÄende.
Om det blir Samhall eller nÄgon annan som skall distribuera maten inom Gotlands kommun ÄterstÄr att se.
- Vi kommer nu att se hur det kan se ut om vi anvÀnder fÀrre antal tillagningskök, sÀger Bo Magnusson. Vad gÀller Samhall kontrakt med kommunen kommer det att fortsÀtta löpa tills vi hittar en annan och minst lika bra lösning.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om